27.12.15
Διαβάστε τα αποσπάσματα από έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με τα «ριάλιτι σόου». Ποια είναι η δική σας γνώμη για αυτό το είδος των εκπομπών; (σελίδα σχολικού βιβλίου 60).
Απάντηση:

Η νέα τηλεοπτική πραγματικότητα επειδή είναι άμεσα συνυφασμένη με τα οικονομικά συμφέροντα των επιχειρηματιών, που ελέγχουν τα μέσα ενημέρωσης, έχει ως σκοπό την αύξηση της τηλεθέασης. Η αύξηση της τηλεθέασης προσελκύει ελκυστικά διαφημιστικά πακέτα στους τηλεοπτικούς σταθμούς και αποφέρει τα οικονομικά κέρδη στους επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες.
Όμως, αυτή η αύξηση της τηλεθέασης περνάει από τον ευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την ηθική και κοινωνική κατάπτωση. Η δημιουργία και η προβολή «τηλεθεαμάτων της καθημερινότητας» (ριάλιτι σόου), όπου καθημερινοί άνθρωποι αναλώνονται στο βωμό της τηλεθέασης, έχοντας απωλέσει βασικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ιδιοσυστασίας τους, είναι σύμπτωμα του σύγχρονου «τηλεοπτικού βαρβαρισμού
Αντίθετα, μ’ ό,τι κατά καιρούς έχει ειπωθεί, τα ριάλιτι σόου δεν είναι ανώδυνα θεάματα, όπου οι παρουσιαστές εκμεταλλεύονται ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο, ανθρώπους μειωμένης αντίληψης ή ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα. Τα ριάλιτι σόου αποτελούν το βαρύ ιδεολογικό οπλοστάσιο, με το οποίο τα οργανωμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, που διαχειρίζονται τα μέσα ενημέρωσης, επιχειρούν να χειραγωγήσουν το σύνολο των τηλεθεατών.
Ξεκινώντας από την ανεκτικότητα που επιδεικνύει το τηλεοπτικό κοινό, απέναντι στον εξευτελισμό της προσωπικότητας των πρωταγωνιστών αυτών των θεαμάτων και την αδιαφορία των τηλεθεατών απέναντι στην παραβίαση της υπόληψης και των δικαιωμάτων τρίτων προσώπων, στους οποίους δε δίνεται η δυνατότητα απάντησης, παρέμβασης ή άρνησης σε «κατηγορίες» που τους έχουν προσαφθεί, δοκιμάζεται το όριο ανοχής του λαού. Έχει παρατηρηθεί ότι κάθε βελτιωμένη εκδοχή ριάλιτι σόου που προβάλλεται, προχωρεί πιο πέρα από την προηγούμενη, καταρρακώνοντας θεσμούς και υποκαθιστώντας κοινωνικούς φορείς σε σημαντικούς τομείς της ατομικής και κοινωνικής ζωής. Ο σκοπός όλης αυτής της διαδικασίας είναι να απαξιωθούν πρόσωπα και υπηρεσίες, έτσι ώστε η τηλεόραση να αναχθεί σαν το υπ’ αριθμό ένα μέσο, που εξυπηρετεί υψηλούς ανθρωπιστικούς σκοπούς. Όταν συντελεστεί αυτή η διαδικασία, ο δρόμος για την πνευματική και την πολιτική υποδούλωση του λαού θα είναι εύκολος και το δημοκρατικό πολίτευμα θα έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα.

Επιλέξτε από τις παρακάτω ασκήσεις:
α) Ένας τηλεθεατής γράφει μια συγχαρητήρια επιστολή προς τους υπεύθυνους της εκπομπής.
β) Ένας τηλεθεατής γράφει μια επιστολή διαμαρτυρίας για τα ριάλιτι σόου. Η επιστολή απευθύνεται προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. (σελίδα σχολικού βιβλίου 61).
Απάντηση:

α) Αθήνα 19/8/2002
Αξιότιμη κ. Λ....

Σας γράφω για να εκφράσω την απεριόριστη εκτίμηση που θρέφω για το πρόσωπο σας, αλλά και για να σας συγχαρώ. Εδώ και δύο χρόνια η εκπομπή κοινωνικού προβληματισμού, που παρουσιάζετε, έχει κατορθώσει να λύσει εκατοντάδες προβλήματα συνανθρώπων μας, που έβρισκαν τις πόρτες των «αρμοδίων» κλειστές.
Η εκπομπή και η δική σας προσωπική παρέμβαση έχει πετύχει τόσα, όσα όλες οι κρατικές υπηρεσίες μαζί. Και μάλιστα χωρίς την οικονομική ενίσχυση του κράτους. Και έχει πετύχει τόσα, γιατί στηρίζεται στην ανθρωπιά, το πραγματικό ενδιαφέρον, την καλοσύνη και την αγάπη για τον απλό, καθημερινό άνθρωπο, που ούτε έχει χρήματα για να διαφθείρει τον κρατικό μηχανισμό, ούτε είναι «επώνυμος» για να κάνει χρήση του προσωπικού του κύρους.
Σας εκφράζω την απόλυτη συμπαράστασή μου στο κοινωνικό έργο, το οποίο επιτελείτε και σας ζητώ να συνεχίσετε απερίσπαστη, παρά τα εμπόδια που κάποιοι προσπαθούν να βάλουν στο δρόμο σας. Να είστε σίγουρη, ότι έχετε την αγάπη και την υποστήριξη των απλών ανθρώπων.
Φιλικά, Γρηγόρης Χ.....

β) Αθήνα, 19/8/2002
Κο Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Κύριε Πρόεδρε, σας γράφω για να σας εκφράσω την απογοήτευσή μου από τη συνεχιζόμενη προβολή της εκπομπής: Χ, η οποία έχει ως σκοπό να ευτελίσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να υποβαθμίσει το πνευματικό επίπεδο του ελληνικού λαού.
Πάγια τακτική της συγκεκριμένης εκπομπής, κύριε Πρόεδρε, είναι η συστηματική αποδόμηση του θεσμικού ρόλου των φορέων της ατομικής και της κοινωνικής ζωής και η συκοφάντηση του κοινωνικού κράτους. Μπροστά σ’ αυτή τη βίαιη και αντιδημοκρατική εκστρατεία «λάσπης», που σκοπό έχει να αναχθεί η τηλεόραση και η συγκεκριμένη παρουσιάστρια σε «τιμητές των πάντων», η απάντηση πρέπει να είναι κατηγορηματική: η προστασία των πολιτών και ο σεβασμός της προσωπικότητάς τους είναι το θεμέλιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, από «θεάματα» με υποβολιμαίους σκοπούς και δόλιες προθέσεις.
Η ευαισθησία σας σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι δεδομένη Κύριε Πρόεδρε. Πώς όμως, μπορεί να ερμηνευτεί η αδράνεια του ΕΣΡ, του οποίου τυγχάνετε πρόεδρος, απέναντι σε φαινόμενα παραβίασης της υπόληψης και των δικαιωμάτων τρίτων προσώπων, στους οποίους δε δίδεται καν το δικαίωμα απάντησης ή λήψης επανορθωτικών μέτρων σε κατηγορίες που τους προσάπτονται «ζωντανά» σε εθνικό δίκτυο;
Με τιμή, Γρηγόρης Χ.....

«Ένα αρνητικό φαινόμενο της σύγχρονης τηλεόρασης είναι οι εκπομπές «κοινωνικού περιεχομένου» (ριάλιτι σόου). Ποια είναι η άποψη σας για τις εκπομπές αυτού του είδους;»

Η τηλεόραση είναι το μέσο με τη μεγαλύτερη επιρροή στη σύγχρονη κοινωνία. Δυστυχώς όμως, δεν διακρίνονται όλες οι εκπομπές για την ποιότητα τους. Τελευταία εμφανίστηκε ένα νέο είδος εκπομπών, αυ­τές που ονομάζονται «κοινωνικού περιεχομένου», οι οποίες κατακρίνονται από πολλούς για το περιεχόμε­νο τους και για την ποιότητά τους.
Πρόκειται για εκπομπές με χαμηλό κόστος παραγωγής που προβάλλουν στοιχεία από την καθη­μερινή ζωή των ανθρώπων και πολλές φορές εμφανί­ζουν ιδιαίτερες και προσωπικές στιγμές τους. Δυστυ­χώς, οι εκπομπές αυτές απολαμβάνουν υψηλή τηλεθέαση και έχουν κατακλύσει την ελληνική τηλεόραση. Προσωπικά θεωρώ ότι οι εκπομπές αυτές είναι χαμη­λού επιπέδου και υποβαθμίζουν την τηλεόραση.
Ένα αρνητικό τους στοιχείο είναι ότι στοχεύουν στην αύξηση της τηλεθέασης. Στη προσπάθεια τους αυτή δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε μέθοδο έχουν στη διάθεση τους. Έτσι πολλές φορές χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα και προβάλλουν ιδιωτι­κές στιγμές από τη ζωή των ανθρώπων ή ακόμη δρα­ματοποιούν καταστάσεις ή τέλος, οξύνουν τις εντά­σεις.
Βασική συνισταμένη των εκπομπών αυτών είναι η σκανδαλοθηρία. Προσπαθούν να σοκάρουν το κοινό τους, πιστεύοντας ότι έτσι θα κερδίσουν σε τηλεθέαση. Συχνά χρησιμοποιούν απελπισμένους και ανήμπο­ρους ανθρώπους που καταφεύγουν στην τηλεόραση με την ελπίδα ότι θα βρουν λύση στα προβλήματά τους. Ο ανθρώπινος πόνος είναι ένα μέσο για να αυ­ξήσουν τα έσοδά τους.
Τέλος, πολλές φορές οι εκπομπές αυτές αποπρο­σανατολίζουν τον κόσμο. Εμφανίζουν μία προβλημα­τική κατάσταση και αποκρύπτουν ή αδιαφορούν για τα αίτια των προβλημάτων που τη δημιούργησαν. Ο κόσμος έτσι αδιαφορεί για τα κοινωνικά προβλήματα και ασχολείται με υποθέσεις δευτερευούσης σημα­σίας.
Η τηλεόραση δημιουργήθηκε, για να υπηρετεί τον άνθρωπο και να προσφέρει στο κοινωνικό σύνο­λο. Χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο για την αύ­ξηση της τηλεθέασης δεν προσφέρει τίποτα, αλλά αντίθετα εκμεταλλεύεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Θα πρέπει λοιπόν να αναθεωρήσει τη δομή λειτουρ­γίας της και να στραφεί στην ουσία των ανθρώπινων προβλημάτων και όχι στην εκμετάλλευση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου