29.7.13

Πανελλαδικές & Θερινή προετοιμασία

jgytrdkjhb2345556.jpg
 
Καλοκαίρι, χαλάρωση, θάλασσα. Το τρίπτυχο της ανεμελιάς.
Διάβασμα, προετοιμασία, στόχοι. Αναγκαίο... κακό;

Όταν ήμουν μικρή έπαιρνα πάντα μαζί μου στην παραλία το βιβλίο “Χαρούμενες Διακοπές”, πολύ διασκεδαστικό για παιδιά, με ευχάριστες ασκήσεις μαθημάτων του σχολείου. Μεγαλώνοντας, έπαιρνα λογοτεχνικά βιβλία και έπειτα.. βιβλία με κείμενα της αρχαιοελληνικής γραμματείας για εξάσκηση σε γραμματική και συντακτικό. Είναι μια καλή παρέα για το καλοκαίρι και το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε υποψήφιους θεωρητικής, φοιτητές φιλολογίας και φιλολογους.
Αν είσαι υποψήφιος θεωρητικής και λύνεις ένα τέτοιο κείμενο την μέρα, είναι σίγουρο ότι θα πετύχεις στο άγνωστο, καθώς:
-εξασκείσαι στο συντακτικό και μαθαίνεις καινούργια συντακτικά φαινόμενα,
-συνηθίζεις με την επανάληψη,
-αποκτάς την ικανότητα να ξεχωρίζεις και να διακρίνεις εύστοχα ό,τι μέχρι τώρα σε δυσκόλευε,
-μαθαίνεις το ύφος και την δυσκολία σχεδόν κάθε "συγγραφέα",
-μαθαίνεις λεξιλόγιο και γίνεσαι καλύτερος στην μετάφραση,
-εφαρμόζεις γραμματικές ασκήσεις πάνω στα κείμενα,
-ακονίζεις το μυαλό σου.
Υπάρχουν πολλά τέτοια βοηθήματα στα βιβλιοπωλεία, εγώ τώρα χρησιμοποιώ το "Θεματογραφία αρχαίας ελληνικής".

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι έλεγαν "repetitio est mater studiorum" (η επανάληψη είναι μητέρα της μαθήσεως) και ερευνητές έχουν επισημάνει τον κανόνα των 10.000 ωρών για να γίνει κάποιος “ειδικός” πάνω στο αντικείμενο που επιθυμεί. Φυσικά το παραπάνω είναι ένα απλό παράδειγμα στην περίπτωση του μαθητή, ο οποίος δεν χρειάζεται να γίνει ειδικός κάπου, όμως είναι εύλογο ότι όσο πιο πολύ ασχολούμαστε με κάτι, τόσο περισσότερο το κατέχουμε, πράγμα που μας δίνει αυτοπεποίθηση, η οποία με την σειρά της μας κάνει ν' ανταποκρινόμαστε καλύτερα σε ό,τι μας ζητείται. Πρόκειται δηλαδή για μια αλυσίδα.


Πως μπορείς να οργανώσεις την προετοιμασία σου:

  • Για την θερινή σου προετοιμασία 3 ώρες μελέτης την μέρα, είναι ικανοποιητικές. Δεν χρειάζονται υπερβολές. Σκέψου ένα μηχάνημα που δουλεύει με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Τις φορτίζουμε αρχικά καλά ώστε να είναι γεμάτες και έπειτα τις τοποθετούμε με σκοπό να μην εξαντληθούν αμέσως αλλά να μας βοηθήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας όσο πιο μακροπρόθεσμα γίνεται. Αυτό συμβαίνει και με σένα. Πρέπει να γεμίσεις το μυαλό σου με όμορφες εμπειρίες τώρα το καλοκαίρι και με όνειρα και σχέδια για το επόμενο. Μαζί με αυτά όμως πρέπει να υπάρχει και λίγος χώρος για διάβασμα. Δεν χρειάζεται να υπερβάλλεις, γιατί αν τα δώσεις όλα τώρα, θα κουραστείς γρήγορα.
  • Όπως καταλαβαίνεις, το διάβασμα θα είναι κλιμακωτό. Δηλαδή, λίγη προετοιμασία το καλοκαίρι, πολύ διάβασμα τον χειμώνα, και απ' τις διακοπές του Πάσχα και έπειτα συνεχείς επαναλήψεις. Δίνουμε σιγά-σιγά όσα περισσότερα μπορούμε και στο τέλος δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας.
  • Μην διαβάζεις με διαλείμματα, είναι τόσο λίγες οι ώρες διαβάσματος τώρα το καλοκαίρι που το διάλειμμα θα σε αποσυντονίσει.
  • Φρόντισε να διαβάζεις συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα ώστε να μπεις σ' ένα υπεύθυνο πρόγραμμα μελέτης. 
  • Μην ξεχνάς να οργανώνεις το διάβασμα σου σε μικρές ενότητες ώστε να μην κουράζεσαι αλλά και για να τα έχεις πιο τακτοποιημένα στο μυαλό σου.
  • Καλό είναι, επίσης, να οργανώνεις από την προηγούμενη μέρα το διάβασμα σου για την επόμενη. Τελείωσες, για παράδειγμα, σήμερα με την 1η+2η κλίση των ουσιαστικών στην γραμματική. Αύριο το τρίωρό σου μπορείς να το εφαρμόσεις ως εξής: 20 λεπτά επανάληψη τα προηγούμενα (ένα παράδειγμα από κάθε κλίση, τα πιο βασικά και αυτά που σε δυσκολεύουν), 2 ώρες διάβασμα την σημερινή ύλη (π.χ 3η κλίση..όχι μόνο παραδείγματα και πίνακες αλλά και τα γενικά, τις παρατηρήσεις και τις υποσημειώσεις), 40 λεπτά εφαρμογή σε ασκήσεις. Αν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα ν' αγοράσεις βιβλίο με γραμματικές ασκήσεις, δοκίμασε να τις φτιάξεις εσύ! (Γενική παρατήρηση είναι πως η ίδια γραμματική διδάσκεται απ' το γυμνάσιο όμως το διάβασμα τότε είναι συνήθως πρόχειρο και γίνεται ξανά εμπεριστατωμένο στις τελευταίες τάξεις του λυκείου.)
  • Βρες από τώρα την δική σου μέθοδο διαβάσματος. Δοκίμασε διάφορους τρόπους και διάλεξε αυτόν που αποδίδει καλύτερα και θ' ακολουθήσεις την υπόλοιπη χρονιά.

Τι είναι καλό να διαβάσεις:

  • Δεν ξέρεις ακόμα την ύλη, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα γιατί μπορείς να ξεκινήσεις με κάποια βασικά. Το να μάθεις απ' έξω όλη την γραμματική του Οικονόμου, είναι απ' τα βασικά όπως και η επανάληψη στο συντακτικό και η εξάσκηση σε άγνωστο κείμενο. Βασικό είναι επίσης το να ξέρεις γραμματική + συντακτικό στα λατινικά όπως και το να εξασκείσαι στο πως να γράφεις έκθεση, στο πως να κάνεις περίληψη (θα γράψω σύντομα τέτοιους οδηγούς) και τα θεωρητικά κομμάτια του μαθήματος της έκθεσης.
  • Όσον αφορά τα άλλα μαθήματα, η ύλη δεν είναι κάτι σίγουρο, επομένως δεν μπορείς να ξέρεις κατά πόσο το διάβασμά σου θα έχει αποτέλεσμα. Προσωπικό παράδειγμα: στην ύλη της λογοτεχνίας, ένα χρόνο πριν δώσω, υπήρχε ένα ποίημα του Καρυωτάκη το οποίο όταν έδινα, τελικά βγήκε εκτός ύλης. Εγώ όμως είχα ξοδέψει ώρα διαβάσματος στην ανάλυση του ποιήματος. Είναι ένα ρίσκο. Απ' όλα αυτά, το μάθημα της ιστορίας είναι πιο προσιτό, διότι πολλά κεφάλαια μεταξύ τους είναι αλυσιδωτά, οπότε καμιά πληροφορία δεν είναι άχρηστη. Μπορείς να την βγάλεις μια φορά, ν' αντιμετωπίσεις με φιλομάθεια και φιλοπεριέργεια το βιβλίο της ιστορίας σαν ένα πλούσιο σε γνώσεις διήγημα, διαβάζοντας το λίγο-λίγο κάθε βράδυ πριν τον ύπνο ώστε ν' αποκτήσεις μια γενική εικόνα. 
  • Καταληκτικά, μπορείς να πάρεις τα πιο σίγουρα μαθήματα συνδυαστικά. Μελετάς αρχαία ένα 3ωρο την μέρα και το βράδυ πριν κοιμηθείς διαβάζεις λίγη ιστορία με χαλαρή διάθεση. Όταν τελειώσεις με αυτά, πιάνεις τα λατινικά για 3ωρη μελέτη και το βραδάκι πριν κοιμηθείς παίρνεις ιδέες για την έκθεση.

Μην ξεχνάς να επιβραβεύεις τον εαυτό σου. Προσπαθείς και με την προσπάθεια δεν θα βγεις χαμένος. Έχεις κάθε μέρα 24 ώρες. Αν κοιμάσαι καλά ένα 8ωρο, μελετάς για ένα 3ωρο και αφιερώνεις 1 ώρα πριν τον ύπνο για ένα διάβασμα πιο γενικό και χαλαρό, έχεις άλλες 12 ώρες, για να τις διαχειριστείς σύμφωνα με τα "θέλω" και όχι με τα "πρέπει".

Καλή μελέτη..!! 
 
 Προέλευση άρθρου:
Φιλολογική Θεώρηση



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου