11.12.10

11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού



Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού η 11 Δεκεμβρίου, αλλά η κατάσταση στον τομέα αυτό δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς. Αντιθέτως, επιβάλλει περαιτέρω επαγρύπνηση και δράσεις. Σε αυτό συνηγορούν οι 550 καταγγελίες σε ετήσια βάση για καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών στη χώρα μας, με τις εκτιμήσεις να μιλάνε μόνο για την κορυφή του παγόβουνου, αφού ο πραγματικός αριθμός υπολογίζεται σε 15.000. Επιπλέον η Unicef αναφέρει ότι εκατομμύρια παιδιά συνεχίζουν να πεθαίνουν από ασιτία και να εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες.
Περισσότερα από 22.500 παιδιά χάνουν ημερησίως τη ζωή τους από έλλειψη εμβολίων, ακάθαρτο νερό, έλλειψη τροφής ή κακή διατροφή.Εκτιμάται ότι 980.000 - 1.250.000 παιδιά πέφτουν κάθε χρόνο θύματα εμπορίας ανθρώπων (για πορνεία, παιδική εργασία, αφαίρεση οργάνων) και 158 εκατ. παιδιά, ηλικίας 5 - 14 ετών εργάζονται υπό σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες. Μοναδική αχτίδα φωτός είναι το γεγονός ότι αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών που παρακολουθούν το σχολείο. Mε παρεμβάσεις της UNICEF, σώζονται σήμερα 2.500.000 παιδιά το χρόνο από βέβαιο θάνατο. Έχει επίσης επικυρωθεί από το σύνολο σχεδόν των χωρών της ανθρωπότητας η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

  Η κατάσταση στην Ελλάδα

  • Στην Ελλάδα 450.000 παιδιά και έφηβοι διαβιούν σε συνθήκες ένδειας.
  • Αυξητική τάση παρουσιάζει το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 23,3% των παιδιών ηλικίας 0 -17 ετών.
  • Το 7% των μαθητών εγκαταλείπουν το σχολείο στο δημοτικό ή το γυμνάσιο και αντίστοιχο ποσοστό εγκατάλειψης παρουσιάζεται και στο γυμνάσιο. Το 71,2%, των φτωχών παιδιών είναι αναλφάβητα.
  • Στην αγορά εργασίας 75.000 έφηβοι εργάζονται ανασφάλιστοι, 20.000 έφηβοι εργάζονται νόμιμα.
  • 5.000 παιδιά με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις διαβιούν σε ιδρύματα.
  • Σε περίπου 8.000 ανέρχονται τα ασυνόδευτα αλλοδαπά παιδιά που εισέρχονται στην Ελλάδα.

   Εκδηλώσεις από την Ελληνική Επιτροπή της Unicef

  • Κυριακή 12 Δεκεμβρίου έκθεση παιδικής ζωγραφικής στο Εκθεσιακό Κέντρο Expo Athens σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιδιοκτητών Παιδικών Σταθμών (ΠΑΣΙΠΣ).
  • Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου τηλεμαραθώνιος Αγάπης στην ΕΤ-1 για την προστασία των παιδιών στην Ελλάδα και τον κόσμο. Προσφορές στα τηλέφωνα 801 500 12345, με SMS κενό μήνυμα στο 54234, σε όλες τις τράπεζες.
  • 19 Δεκεμβρίου στο Κλειστό Γυμναστήριο ΜΕΤΣ γίνεται η μεγάλη διαπολιτισμική γιορτή της Unicef με παιδιά από σχολεία της Αττικής.
  • 21 - 22 - 23 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται μεγάλη έκθεση φωτογραφίας και μπαζάρ στην αίθουσα του μετρό στο Σύνταγμα.

Τέλος, κυκλοφορούν οι κάρτες και τα είδη της UNICEF στα καταστήματα UNICEF σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, στα περίπτερα UNICEF σε Αθήνα και Πειραιά, σε επιλεγμένα καταστήματα τραπεζών και στα ΕΛΤΑ.

Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου