30.3.10

Ν.Ε. ΓΛΩΣΣΑ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ

ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ


shutterstock_549457975


Η ιστορία της κινητής τηλεφωνίας

Η περιπέτεια της κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησε αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις πρώτες προσπάθειες των Σουηδών, Φιλανδών και Αμερικανών. Όμως, ως ληξιαρχική πράξη γέννησής της θεωρείται η 3η Απριλίου 1973...

Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/241

Ήταν ένα μουντό ανοιξιάτικο πρωινό στη Νέα Υόρκη. Ο δόκτωρ Μάρτιν Κούπερ της Motorola, περπατώντας σ' ένα δρόμο της αμερικάνικης μεγαλούπολης ήξερε ότι έγραφε ιστορία. Στα δυο του χέρια κρατούσε μια συσκευή που έμοιαζε με φορητό ασύρματο. Είχε ύψος 25 εκατοστά και βάρος 900 γραμμάρια. Ήταν το πρώτο σύγχρονο κινητό τηλέφωνο με τον κωδικό MotorolaDynaTAC. Σχημάτισε τον αριθμό του βασικού ανταγωνιστή του, Τζόελ Ενγκελ, που δούλευε για λογαριασμό της Bell Labs.

Αποτέλεσμα εικόνας για ιστορία του κινητου«Γεια σου Τζο, σου μιλάω από ένα αληθινό κινητό τηλέφωνο» του είπε. «Παρότι δεν είχαμε τις καλύτερες των σχέσεων, μου συμπεριφέρθηκε πολύ ευγενικά», δήλωσε χρόνια αργότερα ο Κούπερ σε μια συνέντευξή του. Η Bell πήρε τη ρεβάνς το 1978, κατασκευάζοντας το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, που ήταν αναγκαίο για την εξέλιξη και την εμπορική εκμετάλλευση του κινητού.

Το πρώτο αυτοματοποιημένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 στη Σκανδιναβία. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80 τα κινητά τηλέφωνα ήταν ογκώδη για να μεταφέρονται στην τσέπη κι έτσι ήταν εγκατεστημένα κυρίως σε αυτοκίνητα. Το πρώτο κινητό που έλαβε άδεια έγκρισης ήταν το μοντέλο της Μοτορόλα DynaTAC8000X. Υπήρξε η ναυαρχίδα των λεγόμενων κινητών πρώτης γενιάς (1G).

Στην αρχή της δεκαετίας του '90 άρχισε η απογείωση των κινητών τηλεφώνων, με την ψηφιοποίηση δικτύων (GSM) και συσκευών. Τα κινητά έγιναν μικρότερα (100-200 γραμμάρια), χωρούσαν στην παλάμη και έμπαιναν έστω και με δυσκολία στην τσέπη του χρήστη τους. Περάσαμε έτσι στα κινητά της δεύτερης γενιάς (2G), που παρείχαν και άλλες ευκολίες, όπως την αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) και τη λήψη φωτογραφιών.

Στις αρχές του 21ου αιώνα ήλθαν τα κινητά τρίτης γενιάς (3G), με τις απεριόριστες δυνατότητες των πολυμέσων. Σήμερα, η διείσδυση του κινητού τηλεφώνου στον πλανήτη αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς, ιδίως στις φτωχές χώρες του πλανήτη, όπως η Αφρική. Οι ενεργές συσκευές ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια, με την τάση να είναι ανοδική. Η νοτιοκορεατική εταιρεία Samsung, με μερίδιο αγοράς 23% (Δεκέμβριος 2012), κατέχει την πρώτη θέση στις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα η κινητή τηλεφωνία έκανε την εμφάνισή της το 1992, με την προκήρυξη διαγωνισμού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη χορήγηση δύο αδειών. Ο αποκλεισμός του ΟΤΕ από τη διαδικασία αδειοδότησης προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση αντέτεινε την αφερεγγυότητα του οργανισμού (καθυστερήσεις στις συνδέσεις σταθερών τηλεφώνων που έφθανε και τα 15 χρόνια, Υπόθεση Τόμπρα κ.ά.), αλλά και τα οικονομικά οφέλη, που θα είχε από τη χορήγηση των αδειών σε ιδιωτικές εταιρείες. Τελικά, οι δύο άδειες κατακυρώθηκαν στην Panafon (νυν Vodafone), πολυμετοχική εταιρεία με επικεφαλής την αγγλική Vodafone, και στην ιταλική Telestet (μετέπειτα TIM και νυν WIND).

Αποτέλεσμα εικόνας για ιστορία του κινητουH Telestet ξεκίνησε την εμπορική της εκμετάλλευση στις 29 Ιουνίου 1993 και η Panafon την 1η Ιουλίου του ίδιου χρόνου. Η Cosmote, συμφερόντων ΟΤΕ, ήταν o τρίτος παίκτης της αγοράς (Ιανουάριος 1998) και η Q, εταιρεία του ομίλου Φέσσα, ο τέταρτος (19 Ιουνίου 2002). H Q στη συνέχεια εξαγοράσθηκε από την TIM (Ιανουάριος 2006) κι έτσι σήμερα δραστηριοποιούνται τρεις εταιρείες, WIND, Vodafone και Cosmote, που είναι η ηγέτιδα στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας.

Τους πρώτους μήνες του 1993 τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούσαν μόνο στην Αττική και τα νησιά του Σαρωνικού. Το κόστος ήταν απαγορευτικό για τους πολλούς. Οι συσκευές στοίχιζαν από 700 έως 1400€, το τέλος ενεργοποίησης 85€, το μηνιαίο πάγιο 40€ και το λεπτό ομιλίας 0,25€. Έτσι, μόνο 1000 ήταν οι συνδρομητές τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.

Οι εκτιμήσεις των «ειδικών» έκαναν λόγο για 200.000 συνδρομητές μέσα σε μια δεκαετία. Απέτυχαν παταγωδώς στις προβλέψεις τους. 13 χρόνια μετά, λειτουργούσαν στη χώρα μας 13.551.000 συσκευές (Δεκέμβριος 2006), που καλύπτουν το 120,5% του ελληνικού πληθυσμού, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε αναλογία πληθυσμού και κινητών τηλεφώνων.

Από το 2009 η πορεία του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας ακολουθεί φθίνουσα πορεία, εξαιτίας όχι μόνο της οικονομικής κρίσης και της υπερφορολόγησης των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, αλλά και της ταυτοποίησης των συνδρομητών. Τη διετία 2009-2011 οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας μειώθηκαν κατά 5,3 εκατομμυρια (-26,1%).


Αποτέλεσμα εικόνας για νέοι και κινητό

Συγκλονίζει το ποσοστό των νέων 

που είναι εξαρτημένοι από το κινητό τους

Όλα χρειάζονται ένα μέτρο και ένα όριο. Διαφορετικά επέρχεται ο εθισμός. Η νέα γενιά δείχνει την τάση να έχει χάσει σε ένα μεγάλο ποσοστό τα όριά της

in.gr 4 Δεκεμβρίου 2019, 06:38

Aπογοητευτικά είναι τα δεδομένα σχετικά με την εξάρτηση των νέων από το κινητό. Πέραν του γεγονότος ότι αυτό δείχνει μία γενικότερη αποξένωση, τα ποσοστά αυτά δεν είναι ενδείξεις υγιούς συμπεριφοράς.

Ποσοστά
Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις νέους (το 23%) είναι  εξαρτημένος από το κινητό τηλέφωνο του. Σε σημείο μάλιστα που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχει εθισμό σε αυτό. Έτσι αναφέρει μια νέα μελέτη Βρετανών ψυχιάτρων. Η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Αποτέλεσμα εικόνας για νέοι και κινητόΗ εξάρτηση γίνεται πιο αισθητή, όταν για κάποιο λόγο ο νέος χάσει το κινητό του ή δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει, οπότε μπορεί να εκδηλώσει άγχος, μέχρι και συμπτώματα πανικού. Οι Σαμάνθα Σον, με μία επιστημονική ομάδα έκανε τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό ψυχιατρικής BMC Psychiatry.  Σύμφωνα με το BBC και την «Τέλεγκραφ», ανέλυσαν στοιχεία από 41 έρευνες που συνολικά αφορούσαν περίπου 42.000 νέους έως 20 ετών.

Έρευνα-Παρατηρήσεις
Οι εννέα έρευνες είχαν γίνει στην Ευρώπη, οι δύο στις ΗΠΑ και οι υπόλοιπες στην Ασία. Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των νέων (από το 10% έως το 30% ανάλογα με την κάθε μελέτη, με μέσο όρο το 23%) κάνει «προβληματική» χρήση του κινητού του.

Μεταξύ άλλων, αδυνατεί να ελέγξει το χρόνο που περνάει με το τηλέφωνο του, χρησιμοποιώντας το τόσο πολύ που αυτό γίνεται σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων. Η εθιστική αυτή συμπεριφορά συχνά συνδέεται με άλλα προβλήματα, όπως το άγχος, η καταθλιπτική διάθεση, η έλλειψη ύπνου και η μειωμένη απόδοση στις σπουδές του.

«Δεν είμαστε βέβαιοι αν φταίει το ίδιο το κινητό που γίνεται εθιστικό ή οι εφαρμογές που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται δημόσια επίγνωση του προβλήματος της χρήσης κινητών από παιδιά και νέους. Παράλληλα οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πόσο χρόνο τα παιδιά τους περνάνε με τα τηλέφωνα », δήλωσε η ερευνήτρια Νικολά Καλκ.

«Οι εθισμοί μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την ψυχική υγεία και την καθημερινή λειτουργία, συνεπώς είναι ανάγκη για περαιτέρω μελέτη της προβληματικής χρήσης των smartphones», ανέφερε η Σον.

Αν και την τελευταία δεκαετία έχουν εμφανίσει αύξηση  η χρήση των κινητών από τα παιδιά και τους νέους. Το ίδιο ισχύει και για τις ψυχικές διαταραχές. Δεν έχουν πάντως πειστεί ακόμη όλοι οι επιστήμονες ότι υπάρχει πράγματι σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Δεν υπάρχει σαφές πόρισμα συσχετισμού κινητού και κατάθλιψης.


Αποτέλεσμα εικόνας για νέοι και κινητό

Έρευνα: Ένας στους τέσσερις νέους 
έχει σχεδόν εθισμό με το κινητό τηλέφωνο του

17/05/2019, 20:16

Η εξάρτηση γίνεται πιο αισθητή, όταν για κάποιο λόγο ο νέος χάσει το κινητό του ή δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει, οπότε μπορεί να εκδηλώσει άγχος, μέχρι και συμπτώματα πανικού.

Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις νέους (το 23%) είναι τόσο εξαρτημένος από το κινητό τηλέφωνο του που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχει εθισμό σε αυτό, σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη Βρετανών ψυχιάτρων, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα. Η εξάρτηση γίνεται πιο αισθητή, όταν για κάποιο λόγο ο νέος χάσει το κινητό του ή δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει, οπότε μπορεί να εκδηλώσει άγχος, μέχρι και συμπτώματα πανικού.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου (King's), με επικεφαλής τη δρα Σαμάνθα Σον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό ψυχιατρικής "BMC Psychiatry", σύμφωνα με το BBC και την «Τέλεγκραφ», ανέλυσαν στοιχεία από 41 έρευνες που συνολικά αφορούσαν περίπου 42.000 νέους έως 20 ετών. Οι εννέα έρευνες είχαν γίνει στην Ευρώπη, οι δύο στις ΗΠΑ και οι υπόλοιπες στην Ασία.

Η μελέτη (μετα-ανάλυση) επιβεβαιώνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των νέων (από το 10% έως το 30% ανάλογα με την κάθε μελέτη, με μέσο όρο το 23%) κάνει «προβληματική» χρήση του κινητού του. Μεταξύ άλλων, αδυνατεί να ελέγξει το χρόνο που περνάει με το τηλέφωνο του, χρησιμοποιώντας το τόσο πολύ που αυτό γίνεται σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων. Η εθιστική αυτή συμπεριφορά συχνά συνδέεται με άλλα προβλήματα, όπως το άγχος, η καταθλιπτική διάθεση, η έλλειψη ύπνου και η μειωμένη απόδοση στις σπουδές του.

«Δεν είμαστε βέβαιοι αν φταίει το ίδιο το κινητό που γίνεται εθιστικό ή οι εφαρμογές που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται δημόσια επίγνωση του προβλήματος της χρήσης κινητών από παιδιά και νέους, ενώ οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πόσο χρόνο τα παιδιά τους περνάνε με τα τηλέφωνα τους», δήλωσε η ερευνήτρια Νικολά Καλκ.

«Οι εθισμοί μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την ψυχική υγεία και την καθημερινή λειτουργία, συνεπώς είναι ανάγκη για περαιτέρω μελέτη της προβληματικής χρήσης των smartphones», ανέφερε η Σον.

Αν και την τελευταία δεκαετία έχουν εμφανίσει αύξηση τόσο η χρήση των κινητών από τα παιδιά και τους νέους, όσο και οι ψυχικές διαταραχές, δεν έχουν πάντως πειστεί ακόμη όλοι οι επιστήμονες ότι υπάρχει πράγματι σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στη συχνή χρήση κινητού και σε ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη.


Το στρες που προκαλούν τα κινητά 
και πώς να το αντιμετωπίσετε
 26/11/2019

Αποτέλεσμα εικόνας για νέοι και κινητόΗ διείσδυση της τεχνολογίας σε κάθε δευτερόλεπτο της ζωής μας επιταχύνθηκε με ταχύτητα φωτός από την εποχή που τα έξυπνα κινητά έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.

Με τη χρήση ενός κινητού μπορεί κανείς να επικοινωνήσει, να συμβουλευτεί την ειδησεογραφία, να βρει πληροφορίες που χρειάζεται και να «χαζέψει» στον απέραντο κόσμο των social media. Ποιο είναι όμως το κόστος αυτής της ολοένα και αυξανόμενης εξάρτησης από το κινητό μας τηλέφωνο;

Οι έρευνες για τις επιπτώσεις των έξυπνων κινητών στην ψυχική υγεία είναι πολλές και συνεχώς αυξανόμενες. Ωστόσο, εκείνο που θα πρέπει να μας ανησυχεί είναι η επίδραση που έχουν τα έξυπνα κινητά στο στρες, με όλες τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό στην γενική μας υγεία.

Η ορμόνη του στρες και τα έξυπνα κινητά
Υπάρχει μια ορμόνη, που στον σύγχρονο τρόπο ζωής ονομάζουμε ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη. Παράγεται από τον οργανισμό όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες, με βασικό στόχο να κρατά τον οργανισμό σε εγρήγορση, κάτι που επιτυγχάνεται αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και καταστέλλοντας το ανοσοποιητικό.

Ο μηχανισμός αυτός του οργανισμού είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για αιφνίδιες καταστάσεις, που επιλύονται όμως γρήγορα. Όταν όμως αντιμετωπίζουμε στρεσογόνους παράγοντες 24 ώρες το 24άωρο, τότε τα μόνιμα ανεβασμένα επίπεδα της κορτιζόλης συνδέονται με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμη και ενδείξεις κατάθλιψης.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, έρευνες έχουν δείξει πως το υπερβολικό στρες μπορεί να αποτελεί βασικό παράγοντα εμφάνισης κάποιου αυτοάνοσου νοσήματος.

Αν και δεν έχει ακόμη συνδεθεί άμεσα η αύξηση του στρες με την ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση από τα κινητά τηλέφωνα, όλες οι ενδείξεις δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πρώτα και κύρια, οι έρευνες για το λεγόμενο «μπλε φως», το φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές και επηρεάζει τον ύπνο και την ισορροπία του οργανισμού.

Τα κινητά διαταράσσουν τον κύκλο έκκρισης κορτιζόλης
Η κορτιζόλη αγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα 30’ λεπτά αφότου ξυπνήσει κανείς και προκειμένου να προετοιμάσει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της μέρας. Όταν όμως αποκτούμε τη συνήθεια να συμβουλευόμαστε το κινητό, τα email και τις ειδοποιήσεις των social media το πρώτο λεπτό αφότου ανοίξουμε τα μάτια μας, τότε περιπλέκουμε τον κύκλο φυσικής έκκρισης κορτιζόλης.

Δεν είναι εύκολο να ξεφύγει κανείς από την κακιά συνήθεια να κρατά το κινητό του ανά πάσα στιγμή. Έρευνες έχουν δείξει πως ο σχεδιασμός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει εθιστική επίδραση στους χρήστες που επιθυμούν να τσεκάρουν την κατάστασή τους ξανά και ξανά.

7 συμβουλές για να μειώσετε το στρες από τα κινητά τηλέφωνα
Η επιλογή της στέρησης του κινητού σαφώς και δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αρχικά γιατί θα δημιουργήσει τα αντίθετα αποτελέσματα. Σκεφτείτε το σαν μια στερητική δίαιτα, που κάποιος ακολουθεί για να χάσει κιλά. Ακόμη κι αν έχει πρόσκαιρα αποτελέσματα, στο τέλος θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη υπερβολή και υπερφαγία.

Άλλωστε, υπάρχει και η κατάσταση της «νομοφοβίας», από τις αγγλικές λέξεις No Mobile Phobia, που έχει παρατηρηθεί σε ανθρώπους όταν συνειδητοποιήσουν πως δεν έχουν μαζί τους το κινητό τους τηλέφωνο. Άλλη μια απόδειξη της εξάρτησης από τις συσκευές αυτές, αλλά και ένας ακόμη παράγοντας στρες με τα αντίθετα φυσικά αποτελέσματα.

Το μυστικό εδώ βρίσκεται σε μικρές αλλαγές που θα μπορέσουν να διορθώσουν σημαντικά τη σχέση μας με το κινητό και δυνητικά και το στρες που αυτό προκαλεί.

Χρησιμοποιείστε μια εφαρμογή για να διαπιστώσετε πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το κινητό σας μέσα στη μέρα και ποιες εφαρμογές καταναλώνουν τον περισσότερο από τον χρόνο σας. Τέτοιες εφαρμογές είναι η Screen Time για κινητά iPhone και οι ActionDash ή Moment για συσκευές με σύστημα λειτουργίας Android.

 Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των ειδοποιήσεων στο έξυπνο κινητό σας. Απενεργοποιείστε τις ειδοποιήσεις από τις περισσότερες εφαρμογές και κρατήστε μόνο όσες αφορούν σε πραγματικά επείγοντα θέματα. Τα κλασικά σας SMS ή μια επαφή από το κοντινό σας περιβάλλον στο Viber αρκούν. Έτσι μπορείτε να ελέγχετε καλύτερα τον χρόνο που σπαταλάτε με το κινητό στο χέρι. Εναλλακτικά αναζητήστε τις ώρες εκείνες μέσα στην ημέρα, που θα απενεργοποιείτε τις ειδοποιήσεις του κινητού.

 Απενεργοποιήστε την επιλογή push ή «εισαγωγή νέων δεδομένων» για την υπηρεσία email του κινητού. Έτσι, θα συμβουλεύεστε την ηλεκτρονική σας αλληλογραφία μόνο όταν ανοίγετε την εφαρμογή. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος να κρατήσει περισσότερο η μπαταρία του κινητού.

 Αφιερώστε λίγο χρόνο ώστε να απενεργοποιήσετε συνδρομές σε σελίδες στο Facebook ή Newsletter τα οποία δεν σας χρησιμεύουν και προκαλούν στρες από την αίσθηση πως λάβατε μια νέα ειδοποίηση. Σκεφτείτε να πάψετε να ακολουθείτε κάποιους φίλους σας στο facebook που είναι υπερβολικά δραστήριοι και σας προκαλούν νευρικότητα (δεν τους διαγράφετε από φίλους, απλώς δεν λαμβάνετε τις αναρτήσεις τους).

 Δημιουργήστε «ουδέτερες ζώνες» στο σπίτι σας. Η κουζίνα ή η κρεβατοκάμαρα μπορούν να γίνουν σημεία όπου η τεχνολογία δεν… πιάνει. Όσο βρίσκεστε σε αυτά, μπορείτε να ηρεμήσετε από τον βομβαρδισμό δεδομένων.

 Αλλάξτε συνήθεια όταν ξυπνάτε. Κρατήστε το κινητό σας μακριά από το κομοδίνο. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε ένα παραδοσιακό ξυπνητήρι και να αφιερώνεται 20’ λεπτά σε άλλες δραστηριότητες το πρωί πριν πιάσετε στα χέρια σας το κινητό τηλέφωνο. Απολαύστε ένα χορταστικό πρωινό, δοκιμάστε ήπια εξάσκηση -έχει αποδειχτεί πως 20 λεπτά άσκησης είναι το καλύτερο όπλο κατά του άγχους - για να αποφύγετε το στρες.

 Σημειώστε και έχετε συνεχώς το νου σας πόσο συχνά πιάνετε το κινητό σας από απλή, καθαρή βαρεμάρα. Την επόμενη φορά, δοκιμάστε να το αφήσετε στην άκρη και αντί να γεμίσετε το μυαλό σας με πληροφορίες, να ακούσετε λίγη μουσική ή να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες ώστε να χαλαρώσετε.


Εύκολος ή αναπόφευκτος ο εθισμός από το κινητό
 04 Αυγούστου 2019, 10:30

Αποτέλεσμα εικόνας για νέοι και κινητό
Όπως αναφέρει ο Δρ Martin Graff, Ph.D., υπεύθυνος έρευνας στον τομέα της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ν. Ουαλίας, «αν ελέγχω τακτικά το κινητό μου, ακόμα και αν δεν χτυπήσει, αν έχω το κινητό δίπλα μου το βράδυ, αν όταν το αφήσω στο σπίτι, σίγουρα θα γυρίσω για να το πάρω κι αν νιώθω νευρικότητα όταν δεν μπορούν να με βρουν στο κινητό, έχω αναπτύξει εξάρτηση από το κινητό τηλέφωνο».

Γιατί όμως η σχέση μας με το κινητό τηλέφωνο είναι τόσο εύκολο να γίνει εθιστική σε βαθμό που γύρω στο 60% των χρηστών θεωρείται και εθισμένο;

Τα τηλέφωνα γενικά διευκολύνουν τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους που σημαίνει ότι είναι «μέσα» προσέγγισης με τους πρωταρχικούς στόχους δεσμού , την οικογένεια και τους φίλους.

Επιπλέον, στα κινητά αποθηκεύουμε φωτογραφίες, και άλλες πληροφορίες και μπορούν να προσαρμοστούν στις προτιμήσεις του κάθε ατόμου.

Αυτή η δυνατότητα εξατομίκευσης αυξάνει την αξία τους ως αντικείμενα δεσμού!

Η καθηγήτρια Veronika Konok και οι συνάδελφοί της ερεύνησαν τις διαφορετικές πλευρές της εξάρτησης από το κινητό τηλέφωνο και με ποιο τρόπο ο τύπος δέσμευσης του κάθε ατόμου (αγχώδης ή αποφευκτικός) επηρέαζε την προσκόλλησή του στο τηλέφωνο.

Στην έρευνα συμμετείχαν 142 άτομα ηλικίας 19-25 ετών από τα οποία ζητήθηκε να απαντήσουν σε τρία διαφορετικά τεστ:

Στην κλίμακα χρήσης κινητού, στην κλίμακα προσκόλλησης στο κινητό τηλέφωνο και στην κλίμακα της θεωρίας προσκόλλησης στους ενήλικες (Collins&Read, 1990).

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι σχεδόν όλοι οι νέοι παρουσιάζουν κάποιο βαθμό εξάρτησης από το κινητό τους.

Παρόλα αυτά, η έρευνα βρήκε ότι το άγχος που προέρχεται από το φόβο αποχωρισμού προέβλεπε μια μεγαλύτερη ανάγκη για επαφή, κάτι που υποδεικνύει ότι για τα άτομα με τέτοιο είδος άγχους, ήταν η λειτουργία διευκόλυνσης των σχέσεων η πιο σημαντική έκφανση της χρήσης του τηλεφώνου.

Τέλος, οι ερευνητές βρήκαν μια σύνδεση ανάμεσα στη χρήση του κινητού τηλεφώνου και τα άτομα με αγχώδη διαταραχή.

Αυτά τα άτομα χρησιμοποιούσαν το κινητό τους περισσότερο, αλλά μόνο για λειτουργίες όπως η κοινωνική δικτύωση και όχι τόσο για τηλεφωνήματα.

Όσον αφορά στις διαφορές σε σχέση με το φύλο, οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνο περισσότερο για να καλούν και να στέλνουν μηνύματα (δηλαδή περισσότερο για επικοινωνιακούς σκοπούς).

Η νομοφοβία είναι ένα συχνό φαινόμενο της εποχής αλλά τα μέχρι στιγμής ψυχολογικά ευρήματα, δίνουν ενδείξεις ως προς το πώς αυτό μπορεί να συνδέεται με τη θεωρία προσκόλλησης.


Αποτέλεσμα εικόνας για νέοι και κινητό


Κριτήριο Αξιολόγησης

Κινητό: απελευθερωτής ή δικτάτορας;

H ανθρώπινη επικοινωνία εξελίχθηκε ως το 1973 πάντα συνδεδεμένη με την έννοια της εντοπιότητας: η ομιλία, τα οπτικά μηνύματα, τα γραπτά, ακόμη και αυτή η σταθερή τηλεφωνία, προϋπέθεταν την ύπαρξη των συνομιλητών σε συγκεκριμένο τόπο. Εκείνη όμως τη χρονιά συνέβη κάτι μοναδικό: ο μηχανικός της αμερικανικής εταιρείας Motorola, Martin Cooper, κατασκεύασε το πρώτο κινητό τηλέφωνο. Στη συνέχεια, στα μέσα της δεκαετίας του '90 εμφανίστηκαν τα πρώτα ψηφιακά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και σήμερα... φθάσαμε εκεί που μας θυμίζουν καθημερινά οι απανωτές διαφημίσεις των κινητών: «Όπου κι αν είσαι, ό, τι κι αν κάνεις... είσαι παρών».

Αποδέσμευση λοιπόν από τον τόπο, χειραφέτηση από τον περίγυρο, απελευθέρωση από τα δεσμά των καλωδίων και τον έλεγχο του τηλεφωνικού κέντρου ή... της μαμάς. Αυτά τα προφανή αλλά και πολλά άλλα έμμεσα μας δίνει η χρήση του κινητού τηλεφώνου.

Ας ξεκινήσουμε από το δηλωμένα πρώτο κίνητρο για να πάρουμε κινητό: είναι «για τα επείγοντα». Να έχουμε, δηλαδή, επαφή αν μας τύχει κάτι στον δρόμο, αν πρέπει να μας πουν ή να πούμε κάτι επείγον. Ένας αόρατος ομφάλιος λώρος που μας συνδέει με το σπίτι, τη δουλειά, τους πολύ στενούς φίλους και τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας. Συντομότατα όμως αντιλαμβανόμαστε ότι η ύπαρξή του μάς γεμίζει ψυχικά όχι μόνο με το αίσθημα ασφαλείας αλλά και της αυτοεπιβεβαίωσης: μας βρίσκουν, μας θυμούνται, άρα μας νοιάζονται, άρα μας εκτιμούν. H συχνότερη πλέον επαφή με τον κοινωνικό μας περίγυρο τονώνει το εγώ μας, απαιτεί εξίσου όμως και από εμάς συχνότερη ανταπόδοση. Δεν έχουμε πλέον πολλές δικαιολογίες γιατί δεν τους τηλεφωνήσαμε, γιατί δεν τους θυμηθήκαμε, άρα γιατί δεν τους εκτιμούμε...

Το κινητό τηλέφωνο μας επιτρέπει να διευρύνουμε τον αριθμό των συνομιλητών μας ανεξάρτητα από τόπο και χρόνο αλλά και να αποστασιοποιούμαστε από τα τρέχοντα και τους συμπαρισταμένους με το να στρέφουμε την προσοχή μας σε απόμακρο συνομιλητή. Μας επιτρέπει να καλλιεργήσουμε περιφερειακά επίπεδα κοινωνικών σχέσεων με το να κρατάμε χαλαρές επαφές με όσους δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να συναντήσουμε αλλά και να υψώνουμε ασπίδα απομόνωσης με το να αποκόπτουμε τη δυνατότητα επικοινωνίας σε απρόσκλητους ή μη στενούς φίλους. Μας επιτρέπει να συνδυάζουμε ρόλους που διαφορετικά θα απαιτούσαν την ταυτόχρονη παρουσία μας σε διαφορετικά μέρη και να διατηρούμε επαφή με τους άλλους ανεξάρτητα από τον χώρο όπου κινούμαστε. Τέλος, μας επιτρέπει να αναλαμβάνουμε ρόλους που απαιτούν ετοιμότητα όλο το 24ωρο αλλά και να περιορίζουμε την υπευθυνότητά μας στη λήψη αποφάσεων με το να προστρέχουμε μέσω του κινητού στη συμβουλή άλλων.

Σταδιακά, και ενόσω ο κύκλος των εχόντων τον κινητό αριθμό μας διευρύνεται, νιώθουμε τον κλοιό των πολλών να ξανασφίγγει γύρω μας. Κινούμαστε μεν πιο ελεύθεροι από την ανάγκη φυσικής παρουσίας σε συγκεκριμένους χώρους, περιπλανιόμαστε πιο ασφαλείς και ξέγνοιαστοι στις αστικές μας ζούγκλες, αλλά τώρα μας βρίσκουν και όταν δεν το θέλουμε, μας μιλούν για θέματα αταίριαστα με αυτό που εκείνη τη στιγμή κάνουμε, απαιτούν την προσοχή μας σε στιγμές που δεν μπορούμε. Ένα συνεχές πρεσάρισμα για ταυτόχρονη ανάληψη πολλών ρόλων μπαίνει στη ζωή μας και η νευρικότητα κυριαρχεί. Νιώθουμε γελοίοι στην παρέα όταν μας τηλεφωνεί απρόσμενα «τ' αφεντικό» και στεκόμαστε σούζα, αναγκαζόμαστε να παριστάνουμε τους απαθείς όταν μας βρίζει κάποιος στο κινητό αλλά έχουμε μπροστά μας πελάτη, ιδρώνουμε σαν αχθοφόροι όταν μας παίρνει «το αμόρε» σε ώρα σύσκεψης... Ένα φιλτράρισμα λοιπόν των κλήσεων γίνεται απαραίτητο και αρχίζουν οι περικοπές όσων γνωρίζουν τον αριθμό του κινητού μας ή καταλήγουμε με διπλά κινητά!

Από το Βήμα Science 12-10-03

Ερωτήσεις:
1. Να αποδώσετε περιληπτικά (σε 120-150 λέξεις) το περιεχόμενο του παραπάνω κειμένου

2. α) «η συχνότερη πλέον επαφή με τον κοινωνικό μας περίγυρο τονώνει το εγώ μας»
β) «ενόσω ο κύκλος των εχόντων τον κινητό αριθμό μας διευρύνεται»
Ποιο είδος σύνταξης έχουμε σε καθεμιά από τις παραπάνω φράσεις του κειμένου; (ενεργητική-παθητική). Μετατρέψτε καθεμιά πρόταση χρησιμοποιώντας διαφορετική σύνταξη, ώστε να έχει το ίδιο νόημα.

3. Να βρείτε από μια συνώνυμη λέξη για καθεμιά από τις παρακάτω λέξεις του κειμένου:
Έμμεσα, απανωτές, χειραφέτηση, απρόσμενα, προστρέχουμε

4. Σ΄έναν έντονο διάλογο σχετικά με το κινητό (π.χ. με τους γονείς σας) παίρνετε το λόγο και υποστηρίζετε (σε μια-δυο παραγράφους) ότι η χρήση του κινητού είναι απαραίτητη, γιατί απελευθερώνει πολύτιμο χρόνο στο σύγχρονο άνθρωπο. Στη συνέχεια, το λόγο παίρνει ο συνομιλητής σας (μια-δυο παράγραφοι) που διατείνεται ότι η κινητή τηλεφωνία είναι ένα ακόμα αναγκαίο κακό συνυφασμένο με τον αγχώδη ρυθμό ζωής. ( 200-250 λέξεις)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου