21.12.09

ΕΝΟΤΗΤΑ 3
Ανεπτυγμένα θέματα εκθέσεων

«Στην περιοχή σας οργανώνεται από το Δήμο και διάφορες οικολογικές ομάδες μια εκστρατεία διαφώτισης των πολιτών για τη μείωση της ρύπανσης και των σκουπιδιών. Η τάξη σας ανέλαβε να γράψει ένα κείμενο 5 παραγράφων, το οποίο θα απευθύνεται στους μεγαλύτερους συμπολίτες σας. Αφού περιγράψετε την κατάσταση, να προτείνετε τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρύπανσης και των σκουπιδιών στην πόλη σας.»

Πρόλογος 
Αγαπητοί μας συμπολίτες,
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια υπόθεση που αφορά όλους μας. Και αυτό συμβαίνει γιατί το περιβάλλον είναι το ίδιο μας το σπίτι, όπου ζούμε και αναπτυσσόμαστε. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε δυστυχώς ότι υπάρχει αύξηση της ρύπανσης στο περιβάλλον της πόλης στην οποία ζούμε. Ταυτόχρονα, η κατάσταση είναι το ίδιο άσχημη και σε ότι αφορά το θέμα των σκουπιδιών.

Κύριο Θέμα 
Η τάξη μας, μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται από το Δήμο μας και τις διάφορες οικολογικές ομάδες, ανέλαβε δράση προκειμένου να σας διαφωτίσει για το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και ταυτόχρονα να σας ευαισθητοποιήσει, ώστε να συμμετέχετε και εσείς δραστήρια στην επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση σχετικά με τη ρύπανση του περιβάλλοντος στην περιοχή μας έχει γίνει δραματική και ανυπόφορη. Η αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων, η δημιουργία νέων εργοστασίων τα οποία λειτουργούν χωρίς αντιρρυπαντικά φίλτρα, καθώς και η λειτουργία ανεξέλεγκτων χωματερών, δημιουργούν μια ζοφερή πραγματικότητα που επιβαρύνει επικίνδυνα τη δημόσια υγεία.

Παρόμοια είναι και η κατάσταση και σε ό,τι έχει σχέση με τα σκουπίδια. Οι περισσότεροι από τους συμπολίτες μας δε σέβονται το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και δεν πετούν τα σκουπίδια τους μέσα στους ειδικούς κάδους που έχει τοποθετήσει ο Δήμος. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί που τους καλοκαιρινούς μήνες δε σκέφτονται τη δυσοσμία που προκαλούν τα σκουπίδια και αφήνουν τα σκουπίδια τους έξω από τους γεμάτους κάδους, επειδή βαριούνται να τα μεταφέρουν λίγα μέτρα παρακάτω.

Επίλογος 
Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος βρίσκεται στα δικά μας χέρια και θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε τη σωτηρία του. Η ευαισθητοποίησή μας σε θέματα περιβάλλοντος μπορεί να φέρει σωτήρια αποτελέσματα, μόνο αν είναι καθολική και συνειδητή.

«Στην πρόσφατη εκδρομή του σχολείου σας επισκεφτήκατε μια από τις ομορφότερες παραλίες του νομού ή της περιοχής σας και μείνατε έκπληκτοι από τον τεράστιο όγκο σκουπιδιών που «εγκατέλειψαν» εκεί οι διάφοροι επισκέπτες. Επιστρέφοντας στο σχολείο αποφασίσατε να στείλετε μια επιστολή στο Δήμαρχο της περιοχής διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που είδατε και απαιτώντας ταυτόχρονα να λάβει άμεσα μέτρα για την απομάκρυνση των σκουπιδιών. Στο τέλος της επιστολής να εκφράσετε την επιθυμία να βοηθήσετε εθελοντικά στο έργο αυτό.»

Πρόλογος 
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Οι μαθητές της πρώτης τάξης του Γυμνασίου, αποφασίσαμε να σας αποστείλουμε αυτή την επιστολή για να διαμαρτυρηθούμε για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην ομορφότερη παραλία της περιοχής μας. Θα θέλαμε μέσα από αυτή την επιστολή να σας εκθέσουμε τις προτάσεις μας για την επίλυση του προβλήματος.

Κύριο Θέμα 
Η εικόνα που παρουσιάζει η πιο ωραία παραλία του νομού μας είναι τραγική. Κατά μήκος της ακτής ήταν διασκορπισμένοι τόνοι σκουπίδια. Πολλά από αυτά επέπλεαν και στην επιφάνεια της θάλασσας. Θεωρούμε σίγουρο πως έχει γίνει μεγάλη καταστροφή και στο θαλάσσιο πλούτο της περιοχής.

Οι ρυπογόνες αυτές ουσίες είναι πιθανό να καταστρέψουν τους θαλάσσιους οργανισμούς. Κάνουμε λοιπόν παράκληση να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της καθαριότητας. Μάλιστα, μπορούμε να προτείνουμε κάποιες λύσεις. Αρχικά, θα πρέπει να καθαριστεί η ακτή από τα συνεργεία του Δήμου, όσο γίνεται πιο γρήγορα. Θα ήταν επίσης σωστό να τοποθετηθούν πινακίδες σε διάφορα εμφανή σημεία της παραλίας, όπου θα αναγράφεται πως απαγορεύεται στους επισκέπτες να ρυπαίνουν την παραλία. Στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών θα μπορούσε ο Δήμος μας να τοποθετήσει φύλακες που θα επιτηρούν την παραλία.

Επίλογος 
Η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας. Γι' αυτό είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε σ' αυτήν την προσπάθεια για τον καθαρισμό της ακτής. Όλοι οι μαθητές του σχολείου είμαστε στη διάθεση των αρχών του Δήμου, για να προσφέρουμε εθελοντική εργασία.

Με σεβασμό,
Οι μαθητές της α' τάξης του Γυμνασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου