6.9.09

1. α) Ημερολόγιο β) Απομνημονεύματα γ) Συστατική επιστολή δ) Μυθιστορηματική βιογραφία ε) Αυτοβιογραφικό σημείωμα
Α -- Κατά το διάστημα 1993-1997 εργάστηκα ως προγραμματιστής Η/Υ σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Από τότε μέχρι σήμερα εργάζομαι με μερική απασχόληση σε εκδοτικό οίκο, ενώ παράλληλα σπουδάζω Αγγλικά και Γαλλικά.
Β -- Έπεσε ξανά το βράδυ και η Πόλη βυθίστηκε μέσα στη γαλήνη. Γαλήνη που ταραζόταν πότε πότε από μιαν αστραπή και μια βροντή, που πρόδιναν ότι το θηρίο ζούσε πάντα, ότι πάντα την πολιορκούσε, ότι πάντα γύρευε τον αφανισμό της.
Γ -- Κι όσα σημειώνω τα σημειώνω γιατί δεν υποφέρνω να βλέπω το άδικο να πνίγει το δίκιον. Δια κείνο έμαθα γράμματα εις τα γεράματα και κάνω αυτό το γράψιμο το απελέκητο, ότι δεν είχα τον τρόπον όντας παιδί να σπουδάξω.
Δ -- Τρίτη 8 Μάη
Σήμερα η μέρα που τελείωσε ο πόλεμος... Δεν έχω κανένα αίσθημα το μόνο που με συγκίνησε το πρωί, κοιτάζοντας το δρόμο από το παράθυρο του σπιτιού μου, ένας τυφλός παίζοντας στη φυσαρμόνικά του τον Ύμνο, καθώς προχωρούσε σέρνοντας τα πόδια του.
2. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΔΟΣ
- Συστατική επιστολή - Ημερολόγιο - Απομνημονεύματα - Μυθιστορηματική βιογραφία
ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ
α) Να διδάξει, παρουσιάζοντας πρότυπα, υποδείγματα συμπεριφοράς.
β) Να τέρψει αισθητικά, συνδυάζοντας τη λογοτεχνικότητα με την ιστορία.
γ) Να παρουσιάσει τον απολογισμό της δράσης ενός ατόμου.
δ) Να βεβαιώσει αν ένα πρόσωπο διαθέτει ή όχι τα απαιτούμενα προσόντα για το σκοπό που επιδιώκει.
ε) Να εκφράσει τεκμηριωμένα το θαυμασμό του συγγραφέα προς το πρόσωπο που παρουσιάζει.
στ) Να πληροφορήσει συνοπτικά για τη ζωή και το έργο ενός προσώπου.
ζ) Να διασώσει στη μνήμη του συντάκτη του σημαντικά προσωπικά γεγονότα, αλλά και γεγονότα ευρύτερου ενδιαφέροντος.

3. α) Το σχόλιο βοηθά τον αναγνώστη να κατανοήσει την είδηση
β) Το σχόλιο παρουσιάζει τη γνώμη ως εξακριβωμένο γεγονός και επιβάλλει άποψη
Κοσμικό μαιευτήριο
Πρόκειται για ένα πολύχρωμο δαχτυλίδι από άστρα-βρέφη, που η ηλικία τους δεν ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια χρόνια. Περιστρέφονται σαν σμήνος από μοβ λουλούδια γύρω από το κέντρο του γαλαξία NGC4314, σε απόσταση 40 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Το φωτογράφισαν τα υπερευαίσθητα όργανα του τηλεσκοπίου Hubble. Οι πρώτοι τυχεροί που το αντίκρισαν ήταν οι σύνεδροι στη διάσκεψη της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, στην Καλιφόρνια. Ένα κοσμικό εργοστάσιο, χρυσωρυχείο πληροφοριών για τους επιστήμονες που μελετούν τη γέννηση και τον σχηματισμό των αστεριών.
2. Η κόλαση των καπνιστών
Ούτε καν «εξόριστοι στην κεντρική λεωφόρο» δεν θα μπορούν να είναι οι καπνιστές σε πολλές αμερικανικές πολιτείες. Το Σαν Φρανσίσκο υιοθετεί την απαγόρευση του καπνίσματος σε πολλούς εξωτερικούς χώρους, αφού ήδη αυτή ισχύει για κάθε δημόσια υπηρεσία. Τώρα πια το κάπνισμα θα απαγορεύεται σε μικρά μπαρ, παιδικές χαρές, στάσεις λεωφορείων και τρένων, αλλά και δέκα μέτρα από την είσοδο κάθε δημόσιου κτηρίου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, για να καπνίσει κάποιος ακόμη κι έξω από ένα εστιατόριο ή ένα «καφέ» πρέπει να απομακρυνθεί αρκετά μέτρα.
3. Νίκη κατά της φθοράς
Οι εφημερίδες θεωρούνται ένα προσχέδιο της Ιστορίας. Κλείνουν μέσα τους τον παλμό της επικαιρότητας, όμως είναι φτιαγμένες από υλικό ευαίσθητο στη σκόνη και στον χρόνο. Η Ένωση Τύπου του Λονδίνου ανέλαβε να διασώσει στην αιωνιότητα όλες τις βρετανικές εφημερίδες αποτυπώνοντας το υλικό τους σε μικροφίλμ και δισκέτες.
4. Οπτικές γροθιές
Τον τελευταίο καιρό τα γκράφιτι ανθούν και στον τόπο μας -ίσως να πρόκειται μάλιστα για ένα εικαστικό κίνημα, δυναμικό και απελευθερωμένο. Δαιδαλώδεις, γριφώδεις εικόνες στους τοίχους απευθύνονται στον καθένα μας.
4. Να χαρακτηρίσετε το είδος του σχολιασμού που περιέχουν τα κείμενα των ειδήσεων στη στήλη Ι χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της στήλης ΙΙ. Μία είδηση στη στήλη Ι περισσεύει
α) Επιδοκιμασία β) Αποδοκιμασία γ) Αμφισβήτηση δ) Ειρωνεία ε) Ενθουσιασμός
1. Ως αποτέλεσμα της Τεράστιας οικολογικής καταστροφής που έχει μετατρέψει τον Γάγγη σε οχετό, το μπάνιο σ’ αυτόν τον ιερό ποταμό -το οποίο αποτελεί σκοπό κάθε πιστού ινδουιστή- κινδυνεύει να μεταβληθεί σε εισιτήριο για τον άλλο κόσμο ή, στην καλύτερη περίπτωση, για το νοσοκομείο.
2. Τετράχρονος πήγε στο νηπιαγωγείο του Κλίβελαντ με ένα περίστροφο γεμάτο. Ο πατέρας του ήταν στο σπίτι με ένα μυαλό άδειο.
3. Κατάμεστο το Ηρώδειο χθες, όρθιο το κοινό, αποθέωσε τον Μίκη Θεοδωράκη.
4. Ταραχές ξέσπασαν στην Ινδονησία μετά την απόφαση των αρχών να αυξήσουν τις τιμές στα καύσιμα και τις μεταφορές.
5. Πρέπει να προνοήσετε, να περιμένετε, να έχετε οργανωθεί... Αν θέλετε, δηλαδή, να δείτε την ταινία που θέλετε ή να παρακολουθήσετε την παράσταση της αρεσκείας σας. Γιατί οι κινηματογραφικές αίθουσες γεμίζουν πλέον ασφυκτικά και οι καλές παραστάσεις έχουν «κλείσει» βδομάδες πριν. Η διασκέδαση της τελευταίας στιγμής πάει περίπατο. Νέες συνήθειες λοιπόν.... Για άλλους καλές, για άλλους κακές .
6. Καπετάν Σωτήρας αναδείχθηκε ο ηρωικός πλοίαρχος του οχηματαγωγού «Ρομίλντα» που, αψηφώντας ανέμους 10 μποφόρ, ξεκίνησε με δική του ευθύνη από τη Ρόδο, για να παραλάβει μια ασθενή από την Πάτμο.
5. Να βρείτε τις αντιστοιχίες ανάμεσα στα στοιχεία των ακόλουθων στηλών. Ένα στοιχείο της στήλης ΙΙ θα χρησιμοποιηθεί δύο φορές, ενώ δύο στοιχεία της στήλης ΙΙΙ περισσεύουν.
ΙΙ ΕΙΔΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
α) Χρονογράφημα
β) Είδηση χωρίς σχόλιο
γ) Είδηση με σχόλιο
δ) Σχόλιο
ΙΙΙ ΣΚΟΠΟΣ
1. Απλώς να εκθέσει ένα γεγονός.
2. Να επιδοκιμάσει υπαινικτικά ένα γεγονός.
3. Να επιδοκιμάσει με σαφήνεια ένα γεγονός.
4. Να αμφισβητήσει με ήπιο τρόπο την αποτελεσματικότητα ενός γεγονότος.
5. Να παρουσιάσει έναν προβληματισμό σχετικά με ένα σύγχρονο φαινόμενο.
6. Να ειρωνευτεί με έντονο τρόπο.
7. Να ειρωνευτεί με υπαινικτικό τρόπο
ΚΕΙΜΕΝΑ
Α. Τέλος στο μποτιλιάρισμα που προκαλείται στους δρόμους της Αθήνας από το παράνομο παρκάρισμα προσπαθεί να βάλει το ΥΠΕΧΩΔΕ, επαναφέροντας τη γνωστή μέθοδο του «γερανού».
Β. Αν οι γερανοί ήταν η λύση ... Και αν έτσι έμελλε να διευκολυνθεί τελικά η κυκλοφορία των οχημάτων ... Κανείς ασφαλώς δεν θα είχε αντίρρηση για το προτεινόμενο μέτρο.
Γ. Πολύ ορθά αξιώνει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την επίσπευση των διαδικασιών για την εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων, μια και, όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, η κατάσταση έχει φτάσει πια στο απροχώρητο.
Δ. Ενωτικά γιορτάστηκε και φέτος η Εργατική Πρωτομαγιά. Οι εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους πήραν τους δρόμους για τα εξοχικά.
Ε. (...) Ναι. Στην Ελλάδα έχουμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού! Έκτροπα γίνονται πλέον σε κάθε κρίσιμο αγώνα μπάσκετ! Ποιος φταίει; Την ευθύνη τη φέρουμε όλοι. Πολλοί από μας μεγαλώνουμε τα παιδιά μας χωρίς όραμα. Τα μεγαλώνουμε για να γίνουν οπαδοί. (...)

6. Να διαβαθμίσετε τις ακόλουθες ειδήσεις ως προς την ένταση της επιδοκιμασίας του γεγονότος στο οποίο αναφέρονται. Να αρχίσετε από εκείνη με την ελάχιστα έντονη επιδοκιμασία χρησιμοποιώντας την αρίθμηση από 1 έως 4 στα αντίστοιχα πλαίσια.
α) Μεγάλη η επιτυχία του γνωστού σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου στο διεθνές φεστιβάλ των Καννών, όπου απέσπασε το βραβείο του Χρυσού Φοίνικα για την ταινία του «Μια αιωνιότητα και μια μέρα»
β) Ο θρίαμβος του Θόδωρου Αγγελόπουλου με την παμψηφεί βράβευση της ταινίας του «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» στο φεστιβάλ των Καννών είναι ένα μήνυμα για τις δυνατότητες που έχει αυτός ο τόπος και δεν τις αξιοποιεί.
γ) Βραβεύθηκε χθες η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» στο ετήσιο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου στην κοσμοπολίτικη πόλη των Καννών.
δ) Πατριώτες, δεν είναι μόνο το μπάσκετ! Η μικρή Ελλαδίτσα κέρδισε τους πάνοπλους αντιπάλους της στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της υφηλίου. Θρίαμβος ποίησης, ουμανισμού, τέχνης και Ελλάδας.
7. Να διαβαθμίσετε τις ακόλουθες ειδήσεις ως προς την ένταση της αποδοκιμασίας του γεγονότος στο οποίο αναφέρονται. Να αρχίσετε από εκείνη με την ελάχιστα έντονη αποδοκιμασία χρησιμοποιώντας την αρίθμηση από 1 έως 4 στα αντίστοιχα πλαίσια.
α) Η επισημότητα της τελετής πριν από τον τελικό κυπέλλου δεν κατόρθωσε να καλύψει τις μεγάλες φθορές του σταδίου Καραϊσκάκη, τις οποίες διαπίστωσαν οι χιλιάδες θεατές που έσπευσαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα.
β) Η εικόνα που παρουσίασε το στάδιο Καραϊσκάκη κατά τον τελικό κυπέλλου δεν θα λέγαμε ότι τιμά τους υπεύθυνους ενός γηπέδου με τόσο μεγάλη ιστορία
γ) Ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε θύματα στον χθεσινοβραδινό τελικό κυπέλλου εξαιτίας της επικινδυνότητας του σταδίου Καραϊσκάκη την οποία ξεχάσαμε για λίγο, με τη θεαματική τελετή πριν από την έναρξη του αγώνα.
δ) Μάταια τα πυροτεχνήματα και οι μπάντες προσπαθούσαν να κρύψουν τις μισογκρεμισμένες εξέδρες, τα τρύπια τσιμέντα και τα σκουριασμένα κάγκελα του Καραϊσκάκη λίγο πριν από τον χθεσινοβραδινό τελικό του κυπέλλου. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δεύτερο, μετά το Ολυμπιακό στάδιο, ποδοσφαιρικό γήπεδο της χώρας είναι απαράδεκτη. Σαπίλα και σκουπιδαριό.

8. Να βρείτε ποιο από τα «αστέρια» της στήλης ΙΙ χαρακτηρίζει κάθε είδηση της στήλης Ι (ένα «αστέρι» περισσεύει). Να δικαιολογήσετε τις απαντήσεις σας.
ΙΙ
«ΑΣΤΕΡΙΑ»
α) Εκρηκτικότητα β) Σπουδαιότητα γ) Εκκρεμότητα δ) Σπανιότητα ε) Εγγύτητα στ) Συγκίνηση
Ι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
1) Την «απόλυτη φτώχεια» αντίκρισε στην Πεσκοπία της Βορειοανατολικής Αλβανίας το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης, μεταφέροντας φάρμακα στην περιοχή. Οι άνθρωποι του καραβανιού αντίκρισαν παιδιά ρακένδυτα να πίνουν νερό απευθείας από το ποτάμι και αποφάσισαν να κατασκευάσουν σύστημα ύδρευσης για 5 χωριά της περιοχής.
2) Τύχη βουνό είχε ένας επιβάτης της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa όταν έπαθε καρδιακή προσβολή στα 11.000 πόδια, ενώ ταξίδευε από το Δουβλίνο στη Φρανκφούρτη. Μόλις το πλήρωμα του αεροσκάφους ζήτησε από τα μεγάφωνα έναν γιατρό, εμφανίστηκαν 40 ειδικοί καρδιολόγοι, οι οποίοι επέστρεφαν από διεθνές συνέδριο καρδιολογίας του Δουβλίνου!
3) Ταραχές ξέσπασαν στην Ινδονησία μετά την απόφαση των αρχών να αυξήσουν τις τιμές στα καύσιμα και τις μεταφορές. Η γενικότερη αναταραχή που επικρατεί στη χώρα προκάλεσε την κατάρρευση του χρηματιστηρίου και του νομίσματος.
4) Μάχη με τον χρόνο έδιναν χθες οι ισπανικές αρχές για να σώσουν το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Ευρώπης από μια γιγαντιαία κηλίδα τοξικών αποβλήτων που το πλησιάζει απειλητικά. Η διαρροή των τοξικών ουσιών προήλθε από εργοστάσιο επεξεργασίας ορυκτών και απειλεί την περιοχή με οικολογική καταστροφή.
5) Φαίνεται ότι επιτέλους κερδήθηκε η μάχη κατά του καρκίνου. Η θεραπεία βρίσκεται στο συνδυασμό δύο φαρμάκων που όταν χορηγήθηκαν ενδοφλεβίως σε ποντίκια συρρίκνωσαν και εξαφάνισαν εντελώς τους καρκινικούς όγκους.
9. Για ποιο από τα θέματα της στήλης ΙΙ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα κάθε είδηση της στήλης; Ι. Να γράψετε στο τέλος κάθε κειμένου το αντίστοιχο γράμμα. (Ένα θέμα περισσεύει.)
ΙΙ
α) Η τεχνολογία στο πλευρό του ανθρώπου
β) «Πάρε τη λέξη, δώσε μου το χέρι σου.» Η ποίηση και γενικά η τέχνη ενώνει τους ανθρώπους.
γ) Η προστασία του περιβάλλοντος εξαρτάται από εμάς.
δ) Ο ρατσισμός μπορεί να εξελιχθεί σε «αυγό του φιδιού», αν αφεθεί ανεξέλεγκτος.
ε) Στο τέλος του 20ου αιώνα ορισμένα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι ούτε αυτονόητα ούτε κατοχυρωμένα.
στ) Όσο και αν προοδεύσει η τεχνολογία, ο ανθρώπινος παράγοντας θα παραμείνει αναντικατάστατος.
ζ) Η γνώση του παρελθόντος μπορεί να βοηθήσει στη λύση προβλημάτων του παρόντος.
η) Τα στερεότυπα ζημιώνουν την επικοινωνία ανάμεσα σε ανθρώπους και κοινωνίες.

Ι
1. Το κέντρο ελέγχου του αγγλικού 166 είχε συνδέσει εξωτερικές τηλεφωνικές γραμμές με ειδικό κομπιούτερ «για καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού». Όποιος τηλεφωνούσε ζητώντας ασθενοφόρο έπαιρνε μαγνητοφωνημένη απάντηση από τον υπολογιστή που έλεγε «Το μήνυμά σας ελήφθη. Αναμείνατε το ασθενοφόρο. Θα έρθει αμέσως, μόλις αυτό είναι δυνατόν.» Αλλά ο κομπιούτερ λόγω βλάβης έσβηνε τα μηνύματα. Έτσι, περιμένοντας το ασθενοφόρο πέθαναν 20 καρδιοπαθείς και θύματα τροχαίων.
2. Νεοναζί έκαψαν τις σκηνές στις οποίες ζούσαν ξένοι στη Λειψία και επιτέθηκαν με εμπρηστικές βόμβες σε εστία Αλβανών στο Μάρκιλμπεργκ. Παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν και στις πόλεις της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.
3. Ένα ρομπότ ελεγχόμενο από έναν υπολογιστή χρησιμοποίησε επιτυχώς σε εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς μια ομάδα γιατρών του νοσοκομείου Μπρουσέ στο Παρίσι.
4. Η μεγάλη πλειονότητα των παιδιών που υφίστανται εκμετάλλευση ζουν σε χώρες του τρίτου κόσμου και τα μισά από αυτά στην Ασία. Μόνο στην Ινδία ο αριθμός τους ανέρχεται σε περισσότερα από 50 εκατομμύρια.
5. Μία γαλλική εταιρεία παραγωγής βαφών κατασκεύασε καραβοχρώματα φιλικά προς τη θαλάσσια πανίδα, χωρίς τα τοξικά διαλυτικά που χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα.
6. Η Αθηναϊκή Δημοκρατία έγινε το πρότυπο για τη νέα αναθεωρημένη Βουλή των Λόρδων της Βρετανίας, που θα μετατραπεί σε «λαϊκό» σώμα, τα μέλη του οποίου θα επιλέγονται με κλήρωση, όπως στην εποχή του Κλεισθένη και του Περικλή.
7. Ενθουσιασμός και χειροκροτήματα για τον Μίκη Θεοδωράκη στη Βρετανία. Ο Μίκης διηύθυνε την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου στη μεγάλη αίθουσα «Κουίν Ελίζαμπεθ» του Royal Festival Hall.
9. Να αντιστοιχίσετε κάθε είδηση στη στήλη Α με το είδος της εφημερίδας ή της στήλης για την οποία είναι κατάλληλη. Ένα στοιχείο της στήλης Β δεν θα χρησιμοποιηθεί.
Β
Εφημερίδα

α) που προβάλλει κοινωνικά θέματα
β) οικονομική
γ) αντιπολιτευόμενη
δ) κυβερνητική
ε) που τηρεί ουδέτερη πολιτική στάση
στ) που προβάλλει οικολογικά θέματα
ζ) αθλητική
η) με κοσμική στήλη
θ) σχολική


Α
1. Εγκαινιάστηκε χθες το νέο Δημαρχείο της πρωτεύουσας, παρουσία του Δημάρχου, κυβερνητικών παραγόντων καθώς και δημοτών.
2. Άλλο ένα έργο βιτρίνας εγκαινίασε χθες ο Δήμαρχος με τις ευλογίες της κυβέρνησης και των οπαδών του.
3. Εξαιρετικά κομψή και καλόγουστη η παρουσία της κ. Δημάρχου στα χθεσινά εγκαίνια του νέου δημαρχιακού μεγάρου της πρωτεύουσας.
4. Άλλο ένα κτήριο «τέρας» έρχεται να αλλοιώσει την όψη της πόλης μας.
5. Μετά τα χθεσινά εγκαίνια του νέου δημαρχιακού μεγάρου, εκπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρίας δήλωσε ότι θα ξεκινήσουν τα έργα για την ανέγερση εμπορικού κέντρου.
6. 200.000.000 στοίχισε το νέο Δημαρχείο που εγκαινιάστηκε χθες από τον δήμαρχο και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες. Ο Δήμαρχος έκρινε, φαίνεται, ότι έχει λύσει όλα τα άλλα προβλήματα των κατοίκων της πόλης, ώστε να διαθέσει ένα τέτοιο ποσόν για να εργάζεται σε καινούργιο κτήριο...
7. Μετά τα χθεσινά εγκαίνια του δημαρχιακού μεγάρου, να ελπίζουμε κ. Δήμαρχε ότι σύντομα θα ακολουθήσει και η ανέγερση του σταδίου της πόλης μας;
8. Με λαμπρή τελετή και με την παρουσία του Δημάρχου, κυβερνητικών εκπροσώπων και όλου του λαού, εγκαινιάστηκε χθες το νέο δημαρχιακό μέγαρο.

10. Να σημειώσετε με Χ τις σωστές απαντήσεις και να τις δικαιολογήσετε.

Α) Μια ημέρα του Μαΐου που συνέβησαν πολλά γεγονότα, δημοσιεύεται σε μια εφημερίδα με μεγάλο τίτλο και έντονα γράμματα η είδηση «Το Ιόνιο Πέλαγος δικαίωσε τη φήμη του ως μια από τις πλέον καθαρές θάλασσες, αφού όλες οι παραλίες του στην Ήπειρο και τα Επτάνησα αποδείχθηκαν πεντακάθαρες.»
Η μεγάλη προβολή της αποδεικνύει ότι η εφημερίδα
α) τηρεί φιλοκυβερνητική στάση,
β) διακρίνεται από οικολογική ευαισθησία,
γ) τονίζει τα θέματα που προβάλλουν τη χώρα μας,
δ) δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα εσωτερικά θέματα.
Δικαιολόγηση...................................................................................................

Β) Την ίδια είδηση την ίδια ημέρα δημοσιεύει άλλη εφημερίδα με μικρότερα γράμματα αλλά σε εμφανή θέση με τον εξής τίτλο: «Πεντακάθαρο αποδείχθηκε το Ιόνιο!».
Η μικρότερη προβολή δηλώνει ότι η εφημερίδα
α) τηρεί αντιπολιτευτική στάση,
β) πιέζεται από την πληθώρα της ύλης,
γ) υποβαθμίζει τη σημασία της είδησης,
δ) παρουσιάζει αντικειμενικά τα γεγονότα.
Δικαιολόγηση...................................................................................................

Γ) Την ίδια ημέρα, μια τρίτη εφημερίδα δεν δημοσιεύει καθόλου την είδηση. Η αποσιώπηση αυτή δηλώνει ότι η εφημερίδα
α) αδιαφορεί για ζητήματα του περιβάλλοντος,
β) αποφεύγει να διαφημίσει τα θέρετρα της περιοχής,
γ) τηρεί ουδέτερη πολιτική στάση,
δ) αποφεύγει να δημοσιεύσει ειδήσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως θετικό κυβερνητικό έργο. ��
Δικαιολόγηση...................................................................................................

11. Ποιες από τις ακόλουθες εσωτερικές ειδήσεις ή σχόλια δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας σε μια χώρα που επιβάλλει λογοκρισία στα ΜΜΕ; Να τις επισημάνετε σημειώνοντας Χ στο αντίστοιχο πλαίσιο. Να δικαιολογήσετε τις απαντήσεις σας.
α) Πρωτοφανή επιτυχία σημείωσε η πρεμιέρα της επιθεώρησης που σατιρίζει τα νέα κυβερνητικά μέτρα.
Δικαιολόγηση.............................................................................................
β) Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, οι αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα μας σημείωσαν θεαματική αύξηση τον τελευταίο μήνα.
Δικαιολόγηση.............................................................................................
γ) Η αδικαιολόγητη άνοδος στις τιμές των τροφίμων οφείλεται κυρίως στην αισχροκέρδεια που επικρατεί στην αγορά.
Δικαιολόγηση.............................................................................................
δ) Στα κατώτατα όρια οι αναπηρικές συντάξεις δεν επαρκούν για τη συντήρηση των δικαιούχων.
Δικαιολόγηση.............................................................................................
ε) Σε απεργία κατέρχονται αύριο τρεις κλάδοι εργαζομένων διεκδικώντας οικονομικά αιτήματα.
Δικαιολόγηση.............................................................................................
στ) Κατακόρυφη πτώση του πληθωρισμού κατά το μήνα Μάρτιο.
Δικαιολόγηση.............................................................................................
ζ) Όρθιο το ακροατήριο χειροκροτούσε τον ομιλητή, ιδιαίτερα στα σημεία που τόνιζε την αναγκαιότητα της ελεύθερης έκφρασης στα ΜΜΕ.
Δικαιολόγηση.............................................................................................
η) Σοβαρές κυρώσεις επιβλήθηκαν σε εβδομαδιαίο έντυπο για τη δημοσίευση αρνητικής κριτικής του κυβερνητικού έργου.
Δικαιολόγηση.............................................................................................


11. Να συνδέσετε τα στοιχεία των τριών στηλών, ώστε να γίνει φανερό ποιο σχόλιο (στήλη ΙΙ) αντιστοιχεί σε κάθε είδηση (στήλη Ι) και ποιος σχολιάζει (στήληΙΙΙ). Μία είδηση στη στήλη Ι και ένας σχολιαστής στη στήλη ΙΙΙ περισσεύουν


ΙΙ ΣΧΟΛΙΟ
1) Αδικαιολόγητη η καλλιέργεια πρόωρης αισιοδοξίας στους πάσχοντες.
2) Οι επιπτώσεις των ανταγωνισμών στην υγεία μας και στο περιβάλλον θα είναι ανυπολόγιστες..
3) Μπορεί να προκύψει μια νέα απειλή κατά της ιδιωτικής μας ζωής.
4) Η μεταφορά των εμπορευμάτων θα γίνει προβληματική.
5) Βασικές αιτίες ο επιπόλαιος έλεγχος και η υπερβολική ταχύτητα.
6) Κανένα ηλεκτρονικό μέσον δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον δάσκαλο.
7)Η επιτυχία της επιχείρησης οφείλεται στην έγκαιρη επέμβαση και στον συντονισμό των ενεργειών μας.

ΙΙΙ ΠΟΙΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ
α) Οικολόγος της Γκρίνπις (Green Peace)
β) Ερευνητής της Βιολογίας
γ) Τεχνικός εμπειρογνώμονας
δ) Δύσπιστος καταστηματάρχης
ε) Πανεπιστημιακός καθηγητής
στ) Αστυνομικός της Άμεσης Δράσης
ζ)Ένας κοινωνιολόγος
η) Κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ι
ΕΙΔΗΣΗ
Α) Πεζοδρόμηση του εμπορικού κέντρου
Β) Άμεση η σύλληψη των δραστών της ληστείας
Γ) Μάθημα σε φοιτητές από την οθόνη
Δ) Έτοιμα τα πρώτα εικονοτηλέφωνα
Ε) Νέο όπλο κατά του καρκίνου
ΣΤ) Πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Γερμανία
Ζ) Νέες πυρηνικές δοκιμές στην Ινδία και το Πακιστάν
Η) Επίσκεψη μαθητών στην Ευρωβουλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου