16.12.10

Πανέξυπνες Ελληνίδες φοιτήτριες (βραβείο ρητορείας)

Σε μία εποχή που σπανίζουν οι καλές ειδήσεις για τις ελληνικές επιδόσεις, οι φοιτήτριες της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κέρδισαν τις εντυπώσεις και την πρωτιά σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης ρωμαϊκoύ δικαίου, που διεξήχθη υπό την ακαδημαϊκή διοργάνωση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Στις 26 και 27 Μαρτίου έλαβε χώρα στην Καβάλα ο 3ος Διεθνής Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου «In memoriam Καθηγητών Γ. Μαριδάκη και Π. Ζέπου», υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Μωχάμετ Αλή για την Έρευνα της Ανατολικής Παράδοσης, που εδρεύει στην Καβάλα, και του Δήμου Φιλίππων. Στο διαγωνισμό μετείχαν φοιτητές οκτώ διακεκριμένων ευρωπαϊκών Νομικών Σχολών: του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Καίημπριτζ, του Τρίερ και της Τυβίγγης, της Λιέγης, της Βιέννης, της Νάπολης «Φεντερίκο ΙΙ» και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αντικείμενο του διαγωνισμού, το ρωμαϊκό δίκαιο που, ως κοινό θεμέλιο του αστικού δικαίου των ευρωπαϊκών χωρών, αποτελεί σημείο επαφής των Νομικών τους Σχολών και πρόσφορο έδαφος για την αναμέτρηση των φοιτητών τους σε μία σύνθετη υπόθεση αστικού δικαίου.
Η επιτροπή κριτών απαρτιζόταν από Καθηγητές των διαγωνιζομένων Πανεπιστημίων, υπό την τιμητική προεδρία του Παρέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κωνσταντίνου Πισπιρίγκου. Συνολικά τριάντα δύο φοιτητές αγόρευσαν στην αγγλική γλώσσα, επικαλούμενοι διατάξεις του ρωμαϊκού δικαίου, σε δύο υποθέσεις που εκτυλίσσονται χρονικά τον 6ο μ.Χ. αιώνα, στην Κωνσταντινούπολη της εποχής του Ιουστινιανού, αλλά που η θεματολογία τους δεν θα μπορούσε να είναι πιό σύγχρονη. Η πρώτη αγωγή αφορούσε συμφωνία αγοραπωλησίας που είχε ως υπόδειγμα τις σύγχρονες συμβάσεις χρηματοκοικονομικών παραγώγων (commodity swap) και η δεύτερη πραγματευόταν το διαχρονικό θέμα της προσβολής της προσωπικότητας.
Τη Νομική Σχολή Αθηνών εκπροσώπησαν οι φοιτήτριες Αρτεμησία Παπαδάκη, Αγγελική Κωφοπούλου, Μαρία Παπούλια και Ηλέκτρα Αθανασίου-Ιωάννου, υπό την καθοδήγηση της Αθηνάς Δημοπούλου, Λέκτορος Ρωμαϊκού Δικαίου. Οι ελληνίδες φοιτήτριες με τις αγορεύσεις τους κατέκτησαν την πρώτη θέση, τόσο στους προκριματικούς, όσο και τον τελικό του διαγωνισμού, που διεξήχθη στον αρχαιολογικό χώρο της αγοράς των Φιλίππων ενώπιον κοινού, λαμβάνοντας -με σημαντική διαφορά- την υψηλότερη βαθμολογία.

Η φοιτήτρια Αρτεμησία Παπαδάκη έλαβε επίσης την διάκριση του καλύτερου ρήτορα μεταξύ όλων των διαγωνιζομένων.
Οι φοιτητές της Νομικής Σχολής της Βιέννης κατέκτησαν τη δεύτερη θέση και της Οξφόρδης την τρίτη θέση. Τα βραβεία απονεμήθηκαν το βράδυ της 27/3 κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης (The Clifford Chance LLP European Private Law Dinner) στο Ιμαρέτ της Καβάλας, παρουσία όλων των διαγωνιζομένων φοιτητών, των κριτών, του τ. Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Γεωργίου Παναγιωτόπουλου, της Προέδρου του Τομέα Ιστορίας και Θεωρίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγήτριας κ. Κέλλυ Μπουρδάρα, και εκπροσώπων του πολιτικού και πνευματικού κόσμου.
Συγχαρητήρια στις αξιόλογες Ελληνίδες φοιτήτριες

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου