10.12.10

Νόμπελ Ειρήνης
Με απόντα τον φυλακισμένο Λιού Σιαομπό ξεκίνησε η απονομή των βραβείων

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010  [ 15:35 ]

Προσθήκη στο Facebook Προσθήκη στο Newsvine Bookmark Προσθήκη στο Twitter
Η τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης άρχισε στο Όσλο χωρίς τον βραβευθέντα Κινέζο αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται φυλακισμένος στη χώρα του, η οποία τον θεωρεί «εγκληματία».

Μια άδεια καρέκλα, ένα τεράστιο πορτρέτο του που τον δείχνει χαμογελαστό και ένα από τα κείμενά του, το οποίο θα διαβάσει η Νορβηγίδα ηθοποιός Λιβ Ούλμαν, θα εκπροσωπήσουν τον Λιού Σιαομπό.

Ο Σιαομπό εκτίει ποινή κάθειρξης 11 ετών για «ανατροπή της κρατικής εξουσίας» αφού συνέταξε τη «Χάρτα 08», κείμενο που ζητεί τον εκδημοκρατισμό της Κίνας.

Ο 54χρονος Λιού Σιαομπό καταδικάστηκε στο τέλος του 2009 σε κάθειρξη 11 ετών από δικαστήριο του Πεκίνου για «ανατρεπτική δράση κατά του κράτους» καθώς ήταν ένας από τους συντάκτες της «Χάρτας 08», που συντάχθηκε κατά το πρότυπο της «Χάρτας 77» των Τσεχοσλοβάκων αντιφρονούντων στη δεκαετία του ΄60.

Η Χάρτα 08 ζητά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και τη διενέργεια εκλογών για μια «ελεύθερη, δημοκρατική και συνταγματική χώρα». Οι υπογράφοντες την αίτηση εκτιμούν ότι η διεθνής πίεση θα επιτρέψει ένα πολιτικό άνοιγμα στην Κίνα.

Το Πεκίνο έχει εξαπολύσει μια προσπάθεια «δυσφήμισης» του βραβείου, ασκώντας διπλωματικές πιέσεις σε κυβερνήσεις πολλών χωρών να μην στείλουν εκπροσώπους στην απονομή των βραβείων.

Λίγες ώρες πριν την τελετή απονομής, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχει πληροφορίες για τη σύλληψη 20 ακτιβιστών, ενώ έχουν αναφερθεί και άλλες 120 περιπτώσεις κατ' οίκον περιορισμού, απαγόρευσης ταξιδιών, αναγκαστικής μετακίνησης και άλλων μεθόδων εκφοβισμού.

Η κινεζική κυβέρνηση μπλόκαρε πολλούς δικτυακούς τόπους ξένων μέσων ενημέρωσης την Πέμπτη, παραμονή της τελετής βράβευσης του Λιου Σιαομπό στο Όσλο.

Από τις 50 χώρες που έχουν προσκληθεί στην τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ, σχεδόν το ένα τρίτο έχουν ανακοινώσει ότι θα είναι απούσες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Επιτροπή του Νόμπελ Ειρήνης δεν θα εκπροσωπηθούν στην τελετή, εκτός από την Κίνα, η Ρωσία, το Αφγανιστάν, η Αλγερία, η Σαουδική Αραβία, η Κούβα, η Αίγυπτος , το Ιράκ, το Ιράν, το Καζακστάν, το Μαρόκο, το Πακιστάν, το Σουδάν, η Τυνησία η Βενεζουέλα το Βιετνάμ και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Η Κολομβία, η Σερβία, οι Φιλιππίνες και η Ουκρανία, οι οποίες περιλαμβάνονταν στον κατάλογο του «όχι», τελικά θα παραστούν.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=372562&dt=10/12/2010#ixzz17jXeC8oo

1 σχόλιο:

  1. Ακόμα μια φορά καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως το δικαίωμα της επανάστασης και αφύπνισης του ανθρώπου για εσωτερική και πολιτική ελευθερία.

    Παρόλα αυτά η ανθρώπινη συνείδηση κατορθώνει να αντιστέκεται σε τέτοιου είδους προσπάθειες, η αντίδραση ξυπνά και όλοι εμείς μπορούμε να πούμε πως ευτυχώς.... άνθρωποι σαν τον Λιού Σαομπό υπήρχαν, υπάρχουν και δε θα σταματήσουν να μάχονται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή