30.3.10


ΕΝΟΤΗΤΑ 7
Ανεπτυγμένα θέματα εκθέσεων

1. «Η τηλεόραση εκτός από τα θετικά στοιχεία που προβάλει, επιφέρει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις. Ποια πιστεύετε πως είναι η αρνητική λειτουργία της τηλεόρασης;»

Πρόλογος
Η τηλεόραση αποτελεί το πιο σημαντικό από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έχει κυριαρχήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, γιατί συνδυάζει την εικόνα με τον ήχο και προσφέρει στιγμές απόλαυσης και χαλάρωσης στους τηλεθεατές. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να πληροφορούνται για τα γεγονότα που συμβαίνουν, την ίδια στιγμή, σε όλο τον κόσμο.

Κύριο Θέμα
Δυστυχώς όμως, η λειτουργία της τηλεόρασης δε διέπεται μόνο από θετικά στοιχεία. Αυτή έχει χάσει το χαρακτήρα και την αποστολή της και η τεράστια δύναμη, που έχει, δημιούργησε μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις.

Κύριο αρνητικό στοιχείο της τηλεόρασης είναι ότι πολλές φορές αυτή παραπληροφορεί. Ενώ στόχος της τηλεόρασης είναι να ενημερώνει για τις εξελίξεις και τα γεγονότα που συμβαίνουν, δεν είναι λίγες οι φορές που ξεφεύγει από την αποστολή της. Έτσι, άλλες φορές αποκρύπτονται πληροφορίες ή άλλες φορές αλλοιώνονται ειδήσεις, ώστε να προσαρμόζονται στις σκοπιμότητες που αυτή εξυπηρετεί. Υπάρχουν τέλος και περιπτώσεις, όπου η είδηση εξυπηρετεί τον εντυπωσιασμό και τη σκανδαλοθηρία.

Άλλοτε πάλι η τηλεόραση εξυπηρετεί πολιτικά συμφέροντα και σκοπιμότητες. Γίνεται όργανο που επιβάλλει ιδέες και απόψεις. Διαστρεβλώνει την αλήθεια και γίνεται όργανο πολιτικών που θέλουν να αυξήσουν τη δύναμή τους και να επιβληθούν στο πολιτικό προσκήνιο. Μ' αυτό τον τρόπο όμως αλλοιώνεται το δημοκρατικό πολίτευμα.

Επιπλέον, η τηλεόραση ωθεί τους θεατές μέσω της διαφήμισης στον καταναλωτισμό. Η διαφήμιση αποτελεί βασικό στοιχείο για την οικονομική ευημερία των τηλεοπτικών μέσων και γι' αυτό το λόγο τις προβάλλουν συνεχώς. Οι διαφημίσεις όμως δημιουργούν ψεύτικες ανάγκες στους τηλεθεατές και τους καλλιεργούν την καταναλωτική μανία.

Τέλος, μία ακόμη αρνητική λειτουργία της τηλεόρασης είναι ότι προβάλει πρότυπα βίας. Αυτά προβάλλονται είτε μέσω των ταινιών, είτε μέσα από τις ειδήσεις και συμβάλουν στην αύξηση της βίας και της εγκληματικότητας. Δυστυχώς, η επιρροή τους είναι μεγαλύτερη στα άτομα νεαρής ηλικίας που δεν έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν τις αρνητικές συνέπειες.

Επίλογος
Η τηλεόραση αποτελεί μία πραγματικότητα για τη σύγχρονη κοινωνία. Σκοπός των σύγχρονων πολιτών εί¬ναι να κρίνουν τον τρόπο λειτουργίας της και να απομα¬κρύνουν τα αρνητικά της στοιχεία. Ο σκεπτόμενος άν¬θρωπος αποτελεί το καλύτερο μέσο, για να σταματήσει η τηλεόραση να λειτουργεί σε βάρος της κοινωνίας.


2. «Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνιση του στη ζωή μας το διαδίκτυο και η χρήση του αναπτύσσεται με υπερβολικά γρήγορους ρυθμούς. Ποια νομίζετε πως είναι τα θετικά στοιχεία που αποφέρει η χρήση του διαδικτύου;»

Πρόλογος 
Η ηλεκτρονική επανάσταση, που έλαβε χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, έχει επιφέρει μεγάλες και σημαντικές αλλαγές. Σταθμό στην πορεία των ηλεκτρονικών υπολογιστών αποτελεί η δημιουργία του διαδικτύου, δηλαδή του μέσου που φέρνει σε επαφή τους ανθρώπους από διαφορετικά μέρη του κόσμου, μέσω του υπολογιστή τους. Πρόκειται για μια σύγχρονη ανακάλυψη που διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Η λειτουργία του διαδικτύου επέφερε μία σειρά θετικών συνεπειών.

Κύριο Θέμα
 Πρώτη θετική συνέπεια της λειτουργίας του δια¬δικτύου είναι ότι αυτό ευνόησε την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Άτομα από όλο τον κόσμο μπορούν να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους από διαφορετικά σημεία του πλανήτη με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τους δίνεται η δυνατότητα να ανταλλάξουν ιδέες και να γνωρίσουν άτομα με άλλες αντιλήψεις και διαφορετικό πολιτισμό. Δημιουργείται μία παγκόσμια κοινότητα από την οποία απουσιάζει ο ρατσισμός, οι διακρίσεις και τα στερεότυπα. Αντίθετα, αναπτύσσονται κοινωνικές αρετές της συνεργασίας και της αλληλεγγύης.

Επίσης, χάρη στη λειτουργία του διαδικτύου αναπτύσσονται οι επιστήμες. Δίνεται η δυνατότητα στα μέλη διαφορετικών επιστημονικών ομάδων να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους και να ανταλλάξουν γνώσεις και δεδομένα. Μ' αυτό τον τρόπο καταργείται η επιστημονική απομόνωση και αναπτύσσεται η συνεργασία. Πορίσματα ερευνών, που μέχρι τώρα ήταν άγνωστα λόγω της αδυναμίας να μεταδοθούν στο ευρύ κοινό, είναι τώρα προσβάσιμα. Έτσι, αναπτύσσεται η συνεργασία μεταξύ των επιστημόνων και οδηγούμαστε γρηγορότερα στη επίλυση χρόνιων προβλημάτων.

Καθοριστική είναι και η συμβολή του διαδικτύου στις οικονομικές συναλλαγές. Φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα να συναλλάσσονται μεταξύ τους και να επιλύονται προβλήματα οικονομικής φύσης που υπήρχαν μέχρι τώρα. Ταυτόχρονα, παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης για τους ανθρώπους σε οικονομικά αγαθά από όλο τον κόσμο. Ακόμη, μέσω του διαδικτύου μπορούν να επιτευχθούν συμφωνίες σε διεθνές επίπεδο.

Καταλυτική είναι και η συμβολή του διαδικτύου στον τομέα της εκπαίδευσης. Χάρη στο διαδίκτυο δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σ' έναν πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών. Η μάθηση είναι πλέον προσιτή σε όλους. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο να αυτενεργεί και να αναζητεί μόνος του τις πληροφορίες που θέλει. Η γνώση είναι ανοιχτή σε όλους και καταργείται η εκπαιδευτική απομόνωση.

Επίλογος 
Δίκαια λοιπόν το διαδίκτυο χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη επανάσταση της σύγχρονης εποχής. Εισέβαλε στη ζωή μας και επέδρασε καταλυτικά. Σε πολλούς από εμάς η εποχή πριν το διαδίκτυο φαίνεται ως κάτι απόμακρο και πρωτόγονο. Τα οφέλη που αποκομίζει ο σύγχρονος άνθρωπος είναι τεράστια. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρουν πως η μεγάλη προσφορά του διαδικτύου δεν μας έχει γίνει ακόμη γνωστή, αλλά θα την ανακαλύψουμε στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου