9.8.09

Κείμενο:
Η διατροφή του πλανήτη
Πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, ο Αμερικανός Paul Ehrlich, από τους πρωτοπόρους της παγκόσμιας κινητοποίησης για το περιβάλλον, προειδοποιούσε ότι ο πλανήτης μας ήταν στα πρόθυρα «απίστευτα μεγάλης πείνας». Ο πληθυσμός αριθμούσε τότε 3,5 δισεκατομμύρια, αριθμός οριακός κατά τον Ehrlich. Είναι πρακτικά αδύνατο να χορτάσουν 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι», έγραφε το 1976.
Υπολογίζεται ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα έξι δισεκατομμύρια τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο οι άνθρωποι σε γενικές γραμμές τρέφονται καλύτερα παρά ποτέ. Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, πριν από τριάντα περίπου χρόνια η παραγωγή τροφίμων στον κόσμο αντιστοιχούσε σε 2.360 θερμίδες κατά κεφαλήν ημερησίως, ενώ σήμερα αντιπροσωπεύει 2.740 θερμίδες. Οι ημερήσιες θερμίδες θα συνεχίσουν να αυξάνονται ταχύτερα από τον πληθυσμό τουλάχιστον ως το 2010, σύμφωνα με τις αισιόδοξες προβλέψεις του Ο.Η.Ε.
Η αλματώδης αύξηση του πληθυσμού το δεύτερο μισό του αιώνα μας, ώθησε στα ύψη τη συνολική ζήτηση τροφίμων. Παρ’ όλα αυτά η προσφορά αυξήθηκε ακόμα περισσότερο, ενώ η τιμή του σιταριού, σε σταθερά δολάρια, έπεσε κατά 61 τοις εκατό και η τιμή του καλαμποκιού κατά 58 τοις εκατό.
Η ικανότητα να παράγουμε ολοένα και περισσότερη τροφή κάθε χρόνο οφείλετε σε ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην ιστορία του ανθρώπου: την ανακάλυψη της γεωργίας.
Τα πρώτα εκατό χιλιάδες χρόνια από την εμφάνιση του νεότερου ανθρώπου, οι πρόγονοί μας έτρωγαν καρπούς που συνέλεγαν στην φύση και ζώα που κατάφερναν να σκοτώσουν. Όμως γύρω στο 800 π.Χ. ο νεολιθικός άνθρωπος και σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, η νεολιθική γυναίκα, άρχισε να καλλιεργεί τη γη. Οι γυναίκες ανακάλυψαν ότι, αν σκόρπιζαν σπόρους στο χώμα, μετά από μερικούς μήνες αυτοί φύτρωναν.
Η γεωργική επανάσταση επέφερε μια βασική αλλαγή: ο δείκτης γεννητικότητας του ανθρώπου έφτασε και ξεπέρασε το δείκτη θνησιμότητας, και ο πληθυσμός του πλανήτη άρχισε να αυξάνετε σταθερά. Η γεωργία έγινε η κυρίαρχη ανθρώπινη απασχόληση – ακόμα και σήμερα σχεδόν απασχολεί πενήντα τοις εκατό του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.
Η βιομηχανική επανάσταση επέτρεψε σε κάθε γεωργό να καλλιεργεί περισσότερη γη. Αυτό όμως είχε ως ανεπιθύμητο αποτέλεσμα την όλο και μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας και την επιδείνωση της ατμοσφαιρικής μόλυνσης. Κατά την διάρκεια της δεκαετίας ‘ 60, η χημική γεωργία καθώς και τα υβρίδια αύξησαν πολύ την παραγωγή ανά στρέμμα, αλλά και τα τοξικά κατάλοιπα αυξήθηκαν κατακόρυφα. Παρά τις καινοτομίες, και πολύ συχνά εξαιτίας τους, η υποβάθμιση του εδάφους και η μόλυνση των υδάτων απειλούν τη γεωργική παραγωγή σε πλανητική κλίμακα.
Ταυτόχρονα, η εφαρμογή νέων μεθόδων στη γεωργία διατήρησε την παραγωγή τροφίμων σε αρκετά υψηλά επίπεδα, ώστε να ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση. Η δύναμη της καινοτομίας υπερκέρασε αυτό που ο Malthus είχε αποκαλέσει «πληθυσμιακή πίεση». Σήμερα η Γη παράγει αρκετά τρόφιμα για όλους. Και όμως, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το ζωτικό ελάχιστο των 2.200 θερμίδων ημερησίως. Περίπου είκοσι τοις εκατό του πληθυσμού στις υπό ανάπτυξη χώρες υποφέρει από χρόνιο υποσιτισμό. Πριν από τριάντα χρόνια το ποσοστό αυτό ήταν διπλάσιο. Με άλλα λόγια προοδεύουμε. Γιατί όμως να μένει έστω και ένας άνθρωπος πεινασμένος στον πλανήτη;
Το πρόβλημα δεν έγκειται τόσο στην παραγωγή όσο στην διανομή. Σήμερα η διατροφή είναι ανεξάρτητη από την τοπική παραγωγή τροφίμων. Μερικοί από τους καλύτερα τρεφόμενους λαούς στον κόσμο έχουν την τύχη να ζουν σε χώρες όπως η Ιαπωνία όπου δεν χρειάζεται να παράγουν οι ίδιοι την τροφή τους. Άλλοι λαοί πεινούν, αν και ζουν σε καταπράσινα εδάφη με συχνές βροχωπτώσεις. Ο κύριος λόγος για αυτή τη διαφορά είναι η πολιτική. Οι περισσότερες χώρες διαθέτουν πολιτική βούληση να εξασφαλίσουν στον λαό τους αξιοπρεπή διατροφή, άλλες όμως όχι.
(από το περιοδικό National Geographic)


ΘΕΜΑΤΑ:
1. Να γράψετε μια σύντομη περίληψη του κειμένου (100 λέξεις)
30 μονάδες
2. Ποια είναι η κύρια αιτία, στην οποία οφείλεται η αύξηση της προσφοράς σε προϊόντα παρά την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της Γης; Να αιτιολογήσετε την άποψή σας.
5 μονάδες


3. Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το κεντρικό μήνυμα του κειμένου;
10 μονάδες
4. Να δοθούν τα αντώνυμα των παρακάτω λέξεων και να δηλωθεί η σημασία των αντωνύμων μέσα από φράσεις: προσφορά, ικανότητα, σκόρπιζαν, κατανάλωση, υποβάθμιση, ταυτόχρονα, υπερκέρασε και αξιοπρεπή.
10 μονάδες
5. Να εντοπιστούν τα επίθετα και τα επιρρήματα της δεύτερης παραγράφου και να γραφούν τα παραθετικά τους σε όλους τους βαθμούς, όπου υπάρχουν.
5 μονάδες
6. Σε ένα κείμενο 400 λέξεων, χρησιμοποιώντας λογικά επιχειρήματα να αναλύσεις τους λόγους για τους οποίους πολλές χώρες υποσιτίζονται και να προτείνεις τρόπους επίλυσης του προβλήματος.
40 μονάδες


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου