15.12.10

Το “image” του κινητού

3 σχόλια
Πλέον το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει κάτι παραπάνω από μόδα ή από εργαλείο καθημερινής χρήσης. Ευτυχώς ή δυστυχώς όλοι κυκλοφορούν με – τουλάχιστον – ένα κινητό επάνω τους και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου από την κατηγορία αυτή.
Βέβαια, έχω αναρωτηθεί πολλές φορές στο παρελθόν (ακόμα και στο παρόν) για την χρήση που κάνει ο κάθε ένας στο κινητό. Άλλοι το χρησιμοποιούν μόνο για να παίρνουν τηλέφωνα και να στέλνουν μηνύματα. Πέρα από τις συμβατικές λύσεις (τηλέφωνο και sms), άλλοι το χρησιμοποιούν για ημερολόγιο, άλλοι το χρησιμοποιούν για παιχνίδια, άλλοι για Internet και τα λοιπά.
Αυτή τη φορά θέλω να εξετάσω μία διαφορετική πτυχή αυτής της συνήθειας! Θυμάμαι πριν από μπόλικα χρόνια, γύρω στο 1999 – 2000, είχα πάει στην Αγία Τριάδα (να δω την γιαγιά μου) και γυρνούσα με το λεωφορείου πίσω στην Θεσσαλονίκη. Καθόμουν τέρμα πίσω (όπως πάντα στα λεωφορεία) και λίγο πιο δίπλα καθόταν ένας κύριος πολύ καλά ντυμένος (κουστούμι, γραβάτα, κλπ) ο οποίος κρατούσε έναν χαρτοφύλακα, 2-3 εφημερίδες και ένα κινητό τηλέφωνο!
Το κινητό τηλέφωνο αν δεν ήταν αυτό της εικόνας, σίγουρα ήταν παλιότερο και μεγαλύτερο! Όσο ήμασταν μέσα στο λεωφορείο (η διαδρομή Αγία Τριάδα – Θεσσαλονίκη τότε ήταν κανένα 45λεπτο) το κινητό χτύπησε περίπου 4-5 φορές. Πάντα έκανε ένα πάρα πολύ διακριτικό μπιπ και πριν προλάβει να κάνει και δεύτερο ο κύριος (χωρίς να κουνηθεί ή να το κοιτάξει) το έκλεινε! Μέχρι που κατέβηκε από το λεωφορείο δεν απάντησε σε ούτε ένα τηλεφώνημα.
Μπορεί να ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα κινητό (ή τουλάχιστον από τις πρώτες), αλλά μου έκανε τρομερή εντύπωση, γιατί ο κύριος ήταν άκρως διακριτικός και δεν ήθελε να ενοχλεί τους υπόλοιπους επιβαίνοντες με την χρήση του κινητού. Εντελώς αντίθετα είναι τα σημερινά ήθη και έθιμα. Όλοι οι νέοι (αλλά και οι μεγαλύτεροι πολλές φορές) βάζουν το κινητό να χτυπάει με τον πιο δυνατό ήχο που μπόρεσαν να βρουν ώστε να είναι σίγουροι ότι θα τον ακούσουν όλοι μέσα στο λεωφορείο. Πολλές φορές, αν το κινητό δεν χτυπήσει, το βάζουν να παίζει μόνοι τους, έτσι ώστε και πάλι να καταλάβουν όλοι ότι έχει κινητό που παίζει και μουσική.
Εκτός από αυτό, όλοι (όλοι όμως – τον εαυτό μου τον βγάζω αυτή την φορά) σηκώνουν το κινητό μέσα στο λεωφορείο και μιλάνε όσο πιο δυνατά γίνεται γιατί έτσι κι αλλιώς που να ακούσουνε με τόση φασαρία. Μα καλά, δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την στάση που θα κατέβουν και να καλέσουν αυτοί; Δεν θα γίνει τίποτα αν περάσουν 5-10 λεπτά!
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά παραδείγματα που μου έχουν έρθει στο μυαλό και τα οποία με κάνουν να αναρωτιέμαι… η χρήση του κινητού σήμερα είναι για καθαρά επικοινωνιακούς και χρηστικούς λόγους ή για λόγους Image;

http://www.newsfilter.gr/2008/05/10/to-image-tou-kinitou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου