9.8.09

ΕΚΘΕΣΗ Γ΄ ΕΠΑΛ
ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

«Κότερα - τεκέδες, είναι η τελευταία λέξη της «μόδας», της τοξικομανίας στην Αθήνα. Αυτό αποκαλύφθηκε προχθές στην αίθουσα ενός δικαστηρίου μας, όπου δικάστηκαν παιδιά εφοπλιστών που κλείνονταν στο γιοτ «του μπαμπά» και «φουμάριζαν» ανενόχλητα «το μαύρο».
Και το ερώτημα, που ξεπετάχτηκε απ' όσα αποκαλύφθηκαν κατά τη δίκη τούτη θα ήτανε απλό αν η οικογενειακή κατάσταση των νέων αυτών δεν το έκανε τόσο αινιγματικό: Τι λείπει από τα «παιδιά» αυτά, για να τα κάνει τόσο «δυστυχισμένα», ώστε να αναζητούν στα ναρκωτικά τους «τεχνητούς παράδεισους» του χασίς, της ηρωίνης και της κοκαΐνης.
Τα έχουν όλα! Βίλες, πολυτελέστατες επαύλεις, λιμουζίνες, άφθονο χρήμα για ταξίδια πολυδάπανα και κρουαζιέρες σε μυθικές εξωτικές χώρες. Ελευθερία κινήσεων, μέχρι ασυδοσίας, ερωτική, ηδονή εύκoλη, χωρίς συνέπειες και τις «φοβίες», που έβαζαν τροχοπέδη στην ικανoπoίηση τέτοιων επιθυμιών στους νέους των προηγουμένων γενιών. Και γενικά «ανοιχτές» όλες σχεδόν «οι πόρτες» για κάθε είδους απολαύσεις, που προσφέρει πλουσιοπάροχα η εκτραχηλισμένη κοινωνία του καιρού μας. Φθάνει να διαθέτεις χρήμα και να μπορείς να το σκορπάς αφειδώλευτα - όπως το έχουν και το ξοδεύουν τα πλουσιόπαιδα της εποχής μας.
Και όμως, να, που τα «παιδιά» αυτά, τα τόσο πρoνoμιoύχα, νιώθουν τόσο δυστυχισμένα, ώστε να καταφεύγoυν στη «λησμονιά» των ναρκωτικών. Τι θέλoυν «να ξεχάσουν», άραγε; Ποια είναι η απελπιστική εικόνα, που βλέπουν γύρω τους, και πασχίζουν, με χασίς και τα παρόμοια, να πάψουν να τη βλέπουν;
Η απλούστερη - αλλά, νομίζουμε, και η ουσιαστικότερη - απάντηση, είναι νομίζουμε η έλλειψη κάποιων «ιδανικών ζωής». Κάποιων ηθικών κανόνων, θα μπορούσαμε να πούμε, αν η τρέχουσα «ηθική» δεν παρουσίαζε την παρδαλή εικόνα που παρουσιάζει στον καιρό μας. Από πού να πάρουνε τα λεγόμενα «διδάγματα.. οι νέοι αυτοί, που φθάσανε να μεταβάλουν σε χασισοποτεία ακόμα και τα σπίτια τους, ακόμα και τα κότερά τους; Από τους γονείς τους; Αυτοί οι <<χρυσοκάνθαροι» γονείς, οι περισσότεροι τουλάχιστον, έχουν ρίξει, από καιρό, όλα τα «φράγματα της ηθικής», που άλλοτε έβαζαν κάποιo, επιτέλους, φρένο στον κατήφορο της όποιας ακoλασίας. Η απιστία, η μοιχεία, ακόμα και η διαστροφή κατάντησαν, τώρα τελευταία, μόνιμη κατάσταση στους λεγόμενους ανώτερους κοινωνικούς κύκλους, ή έστω σε ορισμένους από αυτούς τους πιο ασύστολους.
Ο παραδοσιακός «πάτερ φαμίλιας», που έδινε άλλοτε το κλασικό «παράδειγμα προς μίμησιν», τώρα δίνει, κατά κανόνα, παραδείγματα... προς αποφυγήν. Mε τη διαφορά ότι αυτά ακριβώς τα ολέθρια παραδείγματα είναι που σπεύδουν να μιμηθούνε τα παιδιά τους. Όσο για τις «μάτερ φαμίλιας.., ας μη γίνεται λόγoς. Αυτές είναι που δίνουν, ίσως, τα χειρότερα παραδείγματα, με το σπάταλο βίο τους, με την εξωσυζυγική τους δραστηριότητα, με τα ερωτόπαθα ή ερωτομανή καμώματά τους.
Αλλά αν φύγουμε από το στενό oικoγενειακό κύκλο και περάσουμε στον ευρύτερο κοινωνικό κύκλο της απoκαλoύμενης «απάνω» τάξης, που αποτελεί και την λεγόμενη «ηγέτιδα τάξη» του τόπου, θα βρούμε άφθονες περιπτώσεις από κρούσματα που έχουν καταργήσει τους περισσότερους από τους ονομαζόμενους πατροπαράδοτους ηθικούς κανόνες. Αλλά και στον ηγετικό κύκλο της πολιτείας δεν λείπουν τα φαινόμενα φθοράς ηθών, που αργά ή γρήγορα, μπορούν να φθάσουν στα όρια της σαπίλας. Και έτσι, σε τελική ανάλυση, οι υπαίτιοι της κατρακύλας που παρατηρείται τα τελευταία τούτα χρόνια στην Αθήνα - και κλιμακωτά στα μεγάλα επαρχιακά μας κέντρα- πρέπει να αναζητηθούν στη σφαίρα της κοινωνικής μας ηγεσίας. Από εκεί παίρνουν έμμεσα, αν θέλετε, αλλά διαλυτικά τα παραδείγματα για έναν έκλυτο βίο, οι νέοι που ξεστρατίζουν σε δρόμους αυτοκαταστροφής και εξαθλίωσης. Και μάλιστα οι νέοι πλουσίων οικογενειών – που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, αφού αυτοί θα κληρονομήσουν αύριο και περιουσίες τρανταχτές και μεγάλη δύναμη, οικονομική, πολιτική, κοινωνική και θα συγκροτήσουν αναπόφευκτα – και αλίμονο – την «ηγέτιδα τάξη» της ταλαίπωρης και της τραγικά παραπαίουσας πια νεοελληνικής κοινωνίας μας».
Γεώργιος Ρούσσος.




ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1. Να γίνει η περίληψη του κειμένου σε 70 – 90 λέξεις.

2. Ποια τα αίτια κατά τη γνώμη του συγγραφέα οδηγούν τα παιδιά των πλούσιων οικογενειών στα ναρκωτικά;

3. Να αναφέρετε τα τεκμήρια που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην πρώτη και τρίτη παράγραφο του κειμένου.

4. Να αναφέρετε τη συλλογιστική πορεία που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στην πέμπτη και έβδομη παράγραφο του κειμένου.

5. αποκαλύφθηκε, τροχοπέδη, πατροπαράδοτους, συγκροτήσουν: να δοθούν τα συνώνυμα των λέξεων.

6. απλό, πλουσίων, εύκολη: να δοθούν τα παραθετικά των λέξεων.

7. Ποια πνευματικά και ηθικά εφόδια πιστεύετε ότι θα πρέπει να διαθέτουν οι νέοι της εποχής μας, ώστε να αντισταθούν στο φαινόμενο των ναρκωτικών; Ποια κατά τη γνώμη σας η συμβολή του σχολείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
(400 – 500 λέξεις)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου